Essentials van Sjamanisme – 2: Bewustzijn

Deze essential heeft 2 aspecten: bewustzijn zelf en de chakras3bewustzijnsverandering die daarvoor nodig is. Bewustzijnsverandering of bewustzijnsverruiming staat al duizenden jaren centraal in sjamanisme. Tegelijk is het zo nodig juist in onze moderne mondiale wereld, die meer dan ooit behoefte heeft aan het bewustzijn dat altijd leefde in sjamanistische gemeenschappen: het bewustzijn dat alles één verbonden Geheel vormt. Wat houdt deze bewustzijnsverandering nu precies in en hoe kom je ertoe?

1. De sjamanistische bewustzijnstoestand (SBT)

In ons gewone dagelijkse waakbewustzijn nemen we voornamelijk de materiële laag van de realiteit waar vanuit een lineair tijdsidee. We zijn dus vooral gericht op afbakening, vorm en een onderscheid tussen verleden, heden en toekomst, met in feite het minste aandacht voor de enige echte tijdsdimensie, nl. het heden.

In de sjamanistische bewustzijnstoestand (SBT) worden zowel deze afbakeningen, als beperking tot het waarnemen van materie, als deze tijdsconstructie relatief. We ontdekken dat er meer is en dat de realiteit misschien wel anders in elkaar zit dan we dachten… Hoe meer iemand getraind en bedreven is in de SBT, hoe meer deze beperkingen in de perceptie worden uitgeschakeld als hij/zij in deze toestand is, en dus hoe meer de realiteit die vakjes, materie en lineaire tijd overstijgt, onbevangen kan waargenomen worden.

Deze bewustzijnsverandering is dus tegelijk een verandering in gerichtheid en een openen van het bewustzijn: meer gewaarworden van verbindingen, energie en circulaire tijd. Alles is wel in verandering maar de blauwdruk en de essentie van de materie is eeuwig, de ervaring is dus meer tijdloos. Dat is waar de Australische Aboriginals naar refereren met de Droomtijd: niet een periode heel lang geleden waarin alles geschapen werd, maar de dimensie van Spirit waar alles, vrij van ‘tijd’, zijn oorsprong vindt.

2. Kenmerken van de SBT

In alle culturen waar de SBT nog deel uitmaakt van het leven, rapporteren mensen waarbij de toestand wordt opgewekt, een aantal gemeenschappelijke kenmerken, los van culturele invulling:

 • Een verhoogde opwinding, meer energie, een hoger voltage, vaak beginnend onderaan de ruggegraat (zoals de Kundalini). Niet voor niets wordt de sjamanistische trance ook wel extase genoemd en is de letterlijke vertaling van het inheemse woord voor ‘sjamaan’: ‘de extatische’, of ook ‘de verhitte’, naar de ervaring van meer lichaamswarmte en het naakt kunnen doorstaan van extreme koude.
 • Met de energieverhoging een gevoel van lichter te worden, te gaan zweven of opstijgen. Het bewustzijn komt los van de materie en dus ook van het lichaam.
 • Een meer overschouwende positie en inzicht in energetische en Pan 3kosmische wetmatigheden en daarmee samenhangend de waarneming van gidsende en ondersteunende krachten en wezens, vaak natuurkrachten, dieren, antropomorfe wezens, natuurwezens of lichtwezens.
 • Als de SBT opgewekt wordt met een bepaald doel, meestal genezing voor een lid uit de gemeenschap of het verzorgen van de harmonie in de gemeenschap of tussen de gemeenschap en haar omgeving, ontvangt de sjamaan ook meer specifieke informatie in functie van het doel.
 • De ervaring kanaal te zijn voor de genoemde helpers en hun krachten, om deze door te geven naar de gemeenschap of de lijdende persoon toe.

3. Het opwekken van de SBT

Dit kan op uiteenlopende manieren. Stuk voor stuk zijn het in feite natuurlijk voorkomende omstandigheden die de werking van onze menselijke hersenen beïnvloeden, en die de grond vormen waardoor sjamanisme altijd bestaan heeft. Het zijn soms de middelen die de spirits gebruiken om de sluimerende sjamaan wakker te maken. Bv. kan iemand de drang voelen om zich af te zonderen van de stam en de eenzaamheid op te zoeken in het bos, zonder voedselvoorraad, niet voor uren of dagen, maar voor weken of maanden. Deze toestand kan, door angst of ontbering, de stoppen doen doorslaan en de geest aanzetten om te gaan reizen onafhankelijk van het lichaam en naar hulpgeesten op zoek te gaan. Zulke extreme ervaringen vragen achteraf veel tijd om, samen met de geleerde vaardigheid in de SBT, te integreren.

thumbnail.aspxAndere elementen die in deze ervaring kunnen meespelen zijn extreme vermoeidheid, extreme koude (als initiatie bv. in een ijskoude rivier duiken), extreme hitte (zoals in de zweethut), ernstige ziekte (vaak met koorts), andere buitengewone fysieke beproevingen (zoals getroffen worden door de bliksem of erge pijn), of het gebruik van hallucinogene planten. Veel van deze toestanden worden door leraar-sjamanen vaak bewust gebruikt tijdens inwijdingsrituelen om de SBT bij de leerling-sjamaan op te wekken.

… Gelukkig zijn er ook zachter aankomende, zij het ook zachter werkende, methoden,trom zoals het gebruik van monotone klanken (bv. de sjamanentrom), het bezoeken van krachtplaatsen (deze zouden een hoog gehalte aan negatieve ionen voortbrengen), dans, (devotionele) focus op een natuurkracht of andere spirits, het aannemen van bepaalde houdingen, ademhalingstechnieken, zang en het herhalen van mantra’s, het geflikker van licht of je net een tijdlang afsluiten van zintuiglijke prikkels (zoals in duisternis zitten). En het lijstje is ver van af, er valt nog veel te (her)ontdekken. De meer extreme methodes kunnen soms ook op een zachtere manier toegepast worden, zoals het gebruik van de warmte in de zweethut op een niveau dat past bij ons westerlingen.

4. Bewustwording en evolutie door deze veranderde bewustzijnstoestand

Als mensen tienduizenden jaren geleden de SBT begonnen te ontdekken en leren gebruiken, moet dat één van de grootste katalysatoren voor de evolutie van onze soort geweest zijn. Het werd immers mogelijk om dingen vanuit veel ruimere en heel andere perspectieven te zien, om aan anders veel minder toegankelijke informatie te geraken en vooral om een veel krachtiger en bewuster kanaal te zijn voor de spirits/natuurkrachten en de helende en transformerende energie die ze ons ter beschikking stellen. We ontwikkelden zo ook veel groter bewustzijn van de heiligheid en onderlinge verbondenheid en eenheid van al wat leeft, en van de manier waarop het leven in cirkels beweegt.

Nu, in onze tijd is dit bewustzijn soms ver zoek… Tegelijk is de ervaring en toepassing van de SBT in de afgelopen eeuwen fel verdrongen. De ziel van de Aarde en de ziel van de Mens schreeuwen om herverbinding met elkaar en reïntegratie van het eenheidsbewustzijn dat wordt aan het licht gebracht door de SBT. We zijn toe aan een herwaardering van de oude technieken voor extase, om deze uit de verdrongen duistere hoekjes van onze menselijke ervaring te halen. Ik geloof dat ze mee voor een renaissance kunnen zorgen van de bewustzijnsrevolutie die ze veroorzaakten aan de wieg van ons Mens-zijn, en zo voor een renaissance van ons Mens-zijn zelf.

Het mooie is: sommige van deze technieken kan je leren en trainen. In deze tijd is het goede nieuws dat je niet meer op de brandstapel eindigt omdat je ze beoefent, en willen wij bij Berkana jou ondersteunen om ze te integreren in je leven.

Ben jij klaar voor de renaissance?

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Essentials van Sjamanisme – 2: Bewustzijn

 1. Kris Loeckx zegt:

  Hoi !
  Mooi artikeltje. Inspireert me om terug mijn trom op te spannen en ermee het bos in te trekken.
  Sjamanisme als katalysator voor de menselijke soort : gedurfde uitspraak, maar ik ben helemaal mee. Van op een afstand(je) kijken naar je omgeving en daar waardevolle lessen uit trekken die je dan doorgeeft aan de mensen rondom je. Waarom springt de persoon “Jezus” in mijn hoofd ? Ja, ik ben katholiek groot gebracht. Maar er zijn nog andere voorbeelden in onze menselijke geschiedenis.
  Groetjes, Kris

  • maarten zegt:

   Hartelijk dank, Kris voor je mooie reactie! Blij dat het je inspireert om ermee bezig te zijn, want da’s de bedoeling! En ja, natuurlijk was Jezus een ‘high level sjamaan’, de wounded healer die door zijn eigen proces door te gaan bevrijding vond en deze dan ook kon doorgeven. Groetjes en veel verbinding met je prachtige trom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe