Helende plant Augustus: Moerasspirea – kruid van de druïden

In juli en augustus bloeit Moerasspirea (Filipendula ulmaria), een kruid dat al duizenden jaren verbonden is met spiritualiteit. Het zou één van de 3 heiligste kruiden geweest zijn van de oude druïden en vergezelde de mens zelfs al in de Bronstijd bij overgangsrituelen zoals huwelijken en begrafenissen. Koningin der weiden, zoals Ze ook genoemd wordt, straalt inderdaad een fierheid uit en kan ons veel leren over het eren van onszelf en alles wat waardevol is in ons leven.

Moerasspirea was in de oude tijden steeds aanwezig bij vieringen en bij rituelen die belangrijke overgangen in het leven markeerden. Rituelen helpen ons om zulke momenten te eren met onze volle aandacht in het hier en nu. Ook voor zegeningen, bv. van bruidsparen was dit het kruid bij uitstek.

Al deze elementen – fierheid, viering, aandacht hier en nu, zegening – wijzen op een manifeste Zuidkracht van dit kruid. Toch is er ook een duidelijke West-kwaliteit aanwezig in Haar helpende invloed bij overgangen van de ene bestaansvorm naar de andere. Transformatie en sterven vinden beide plaats o.i.v. de Westkracht. Dit maakt Moerasspirea tot een kruid van het Zuidwesten, precies de windrichting op het Levenswiel die we betreden in augustus. –> Meer lezen over het Levenswiel en de krachten van de 4 windrichtingen

In de kruidengeneeskunde wordt het kruid vooral aangewend om spier- en gewrichtsaandoeningen zoals reuma, jicht, artritis en fybromyalgie te verzachten door haar ontstekingwerende, urinezuurdrijvende en pijnstillende werking. Deze eigenschappen samen met haar samentrekkende werking en kalmerende invloed op de maag maken Haar tot het kruid bij uitstek bij maagontsteking en brandend maagzuur en beschermer tegen maagzweren. Ten slotte is ook Haar koortswerende werking al eeuwenlang gekend in de volksgeneeskunde.

Hoe je Koningin der Weiden zelf kan aanwenden:

Een goede tijd om Moerasspirea te oogsten is nu, eind juli begin augustus, als Ze volop in bloei staat. Altijd goed om, hoe je Haar bloesems en bladeren ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Bij vieringen, rituelen of belangrijke momenten kan je de lucht parfumeren met de marsepein- en honingachtige geur van Haar bloemen, ze op een altaar leggen of rituele kledij ermee zegenen. Je kan ze in olie aftrekken (2 à 3 weken) om jezelf, anderen of voorwerpen te eren door ze ritueel te zalven.

Veel plezier en verbinding met Moerasspirea!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

One Response to Helende plant Augustus: Moerasspirea – kruid van de druïden

 1. c zegt:

  Wat een geschenk!
  veeeel dank voor het kruid van hier en nu.
  Vanaf nu herkenbaar in eigen tuin.
  ik stuur de boodschap graag verder door.
  tot bij een vd vlgd hartsceremonies!
  grtjs ca en co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe