Helende Plant December: Maretak – tussen Hemel en Aarde

In December zijn de bessen rijp van Maretak (Viscum album). Druïden beschouwen Haar als heilig. Ze wordt door hen enkel ritueel geoogst en gebruikt, rond de winterzonnewende op 21 december. Ze groeit op bomen en raakt zo Hemel noch Aarde. Ze kan ons veel leren over de tijdloze zijnstoestand tussen de dood van iets ouds en geboorte van iets nieuws.

Druad-las, ‘plant van de druïden’ zoals één van Haar vele namen luidt, draagt uitgesproken de kracht van het Noorden. Ze is op het hoogtepunt van Haar kracht in de Winter, het Noordseizoen, meer bepaald rond midwinter, het Keltische Alban Arthan of Yule. Ze groeit als halfparasiet op bomen, zwevend in het ijle. Een Noordfase in je leven is een periode tussen het einde en het begin van iets, zonder vaste grond onder je voeten, zonder concrete handvatten in zicht, waarin je je alleen maar kan overgeven aan het niets en het niet-weten. Uitgerekend wanneer andere planten in het diepst van hun rust zijn, blijft Maretak groen en is Ze op Haar hoogtepunt.

In het Ogham, het Keltische bomen-alfabet, staat Maretak voor het onbekende, maar ook voor je essentie, wie je werkelijk bent.  De Noordkracht, gedragen door Maretak, schept de leegte die je nodig hebt om dit te ontdekken. Ze wordt in dit oeroude systeem van natuurlijke wijsheid afgebeeld door de lege steen of kaart en staat voor een extra dag in de kalender, tussen het korten en het lengen van de dagen.

Wat nog bijdraagt aan Haar Noord-kwaliteit is Haar anti-kanker eigenschap. Kanker is overdreven ongecontroleerde vormelijke groei, een doorgedraaide Zuid-kwaliteit, en Maretak helpt die inkrimpen en stilvallen. Ze werd vroeger beschouwd als heel-al, ook weer één van Haar namen (in het Engels). Ze faciliteert een algemeen innerlijk heel zijn, onze oorspronkelijke toestand die we uiteindelijk vanzelf terug ervaren als we fysiek in het Noorden van ons leven komen, als we sterven en onze beperkte fysieke vorm afwerpen. De helderziende Rudolf Steiner was de eerste die de anti-kanker kwaliteiten van Maretak suggereerde.

Maretak werd traditioneel geoogst enkel op de 6e dag na de nieuwe maan, als de maan precies dezelfde vorm heeft als de gouden sikkel waarmee Ze gesneden werd. De plant werd dan opgevangen in een witte doek. De helende kracht ervan zou immers weglekken bij het raken van de grond.

In de druïdenceremonie van Alban Arthan (midwinter), wordt na het symbolisch doven en vervolgens terug aansteken van de kaarsen, wat de wedergeboorte van de Zon en het Goddelijke kind in ons vertegenwoordigt, Maretak uitgedeeld voor voorspoed en vruchtbaarheid. Haar witte bessen belichamen de kracht van dit moment, het Goddelijke zaad.

Maretak groeit op vele soorten bomen, bv. Appel en Populier, maar is het zeldzaamst en krachtigst op de Eik. Ze komt ook veel meer voor langs leylijnen. Deze energielijnen over de Aarde ontstaan fysiek gezien eigenlijk door breuklijnen in de aardkorst, waardoor meer natuurlijke radioactiviteit naar boven komt dan op andere plaatsen. Dit genereert meer positieve ionen, wat opladend werkt, maar te sterk is als je er constant in de buurt bent. Zo is er ook extra belasting voor de bomen die er groeien, die soms allerlei merkwaardige wildgroei vertonen. Het is mogelijk dat ook voor deze bomen de anti-kanker werking van Maretak geldt, dat Zij hen eigenlijk beschermt. Maretak is dus niet alleen een halfparasiet, die mee profiteert van de voedingsstoffen die de boom aanvoert, iets waar deze normaal gezien nauwelijks of geen last van hebben.

In de moderne kruidengeneeskunde wordt Maretak vooral aangewend voor een bloeddrukverlagende werking, alsook om het hart en het zenuwstelsel te sterken en te kalmeren. Ook immuunstimulerende eigenschappen zijn aangetoond, bloedstelpend en ontstekingwerend vermogen. Voor het afremmen van kanker worden injecties gegeven (door een arts).

Wat kan je zelf met Maretak doen?

 • Haar oogsten op het beste moment: voor magisch/energetisch gebruik rond midwinter (zie boven), voor medicinaal gebruik in de vroege Zomer, vóór de bessen er zijn.
 • Thee van maken, in verse of gedroogde vorm, of tinctuur
 • Ophangen om eronder kussen uit te delen, voor vruchtbaarheid
 • Aan je pols of enkel binden als je zwanger wil raken (geoogst in de Winter) is een oud volksgebruik
 • Altijd goed om, hoe je Haar ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren vanuit je Hart en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Veel plezier en verbinding met Maretak!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Helende Plant December: Maretak – tussen Hemel en Aarde

 1. c zegt:

  lieve maarten en hedwig, alweer hebben we veel gehad aan de info over de maretak, we nemen ze mee vanav naar onze maandelijke meditatie met de grootmoeders en ze zal gedeeld worden in het noorden (tijdens t verwelkomen vd 4 windrichtingen.
  vorige week had willem een tak voor mij en voor hem mee en zag dat hij vroeger bij de druiiden de plant gebruikte als heelende zalf bij sjamanistische gelegenheden. happy 3 koningen dag..aan jullie 4, voelt aan als 3 eenheid; koning,koningin en universeel kind.
  veel liefs,
  caroline en co

  • maarten zegt:

   Dank jullie wel om verder te delen, Caroline en Willem! Waarvoor werd de helende zalf gebruikt? Happy koningen-, koninginnen-, prinsen- en prinsessendag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe