Helende Plant Februari: Hazelaar – Bron van Wijsheid en Inspiratie

In Januari en Februari bloeit Hazelaar (Corylus avellana), de eerste bloeier hazelaar in bloeivan het jaar, in hangende katjes. Zijn noten waren in de Keltische mythen het voedsel dat de Zalm, het oudste en meest wijze aller dieren, zijn wijsheid gaf. Hij was voor hen dan ook uitermate heilig…

Deze struik kondigt de Lente aan wanneer deze enkel in Licht al kan gezien worden, maar nog niet in de materie: de tijd van Imbolc, feest van inspiratie en het begin van het ontwaken van het leven in het ongeziene, onder de grond. De tijd waarin de kracht van het Noordoosten actief is en helderheid schept (de boel schoonmaakt) om nieuwe inspiratie en nieuw leven te kunnen ontvangen.

De Zalm, Drager van Wijsheid, krijgt deze in Keltische mythen van de vruchten van de Hazelaar. Zalm keert steeds terug naar de bron waar hij geboren is en waar dan de 9 Hazelaars groeien, terug naar zijn jeugd waar hij opnieuw de wijsheid kan ontvangen van deze boom. Voor de Kelten was wijsheid te vinden in jeugdigheid. Zalm Draagt deze dan rond als hij naar de Zee zwemt en terug, zichzelf offerend als voedsel en daarmee ook zijn wijsheid (omega 3). Net als Zalm kunnen wij door verbinding met de Hazelaar drager worden van wijsheid en inspiratie. Ook de jeugd vinden we terug in de Hazelaar die als eerste bloeit.

Hazelaar was verbonden met het getal 9. Er groeien er 9 aan de Bron van Kennis, waar de 5 Zalmen de noten die vallen openbreken en de doppen langs de 5 stromen die eruit voortvloeien laten afzakken. De 5 stromen zijn de 5 zintuigen. Om Kennis te vergaren, dienen we te drinken van de stromen van de 5 zintuigen, én van de Bron zelf. Alleen zo ontstaan ware kunst en wetenschap. Het duurt ook 9 jaar voor de Hazelaar noten draagt.

Een staf gemaakt van Hazelaar was een teken van spirituele autoriteit en helpt om je af te stemmen op de vibraties van de natuur. Het was ook een uitverkoren houtsoort om magische voorwerpen uit te maken, zoals runenstaafjes en ceremoniële schilden.

Het blad en de schors van de jonge twijgen en de knoppen van Hazelaar bevatten flavonoïden die de bloedvaten versterken. Preparaten hiervan kunnen worden hazelaaraangewend bij spataders, aambeien en aderontstekingen. In combinatie met de samentrekkende looistoffen, kunnen ze ook helpen bij aften en mondslijmvlies- en tandvleesontsteking.

Hazelnoten en de koudgeperste olie ervan zijn rijk aan omega 9 en helpen zo hart- en vaatziekten te voorkomen en cholesterolgehaltes in evenwicht te houden. De noten zijn ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, magnesium en calcium.

Wat kan je doen met Hazelaar?

Hazelnoten eten! Maar da’s in de Herfst. Van de jonge knoppen kan je eind februari, als ze beginnen zwellen, een maceraat maken in alcohol (straffe jenever) en glycerine (te verkrijgen bij de apotheker), 3 weken laten trekken. Gebruik: consequent gemiddeld (is voor iedereen een beetje anders) 10 druppels per dag nemen (waarvoor: zie boven).

Zoals gezegd is het een goed hout voor magische doeleinden, maar ook gebruiksvoorwerpen als manden te vlechten (met de jonge twijgen).

Het is nu een zeer geschikte tijd voor meditatie bij de Hazelaar, zeker aan een bron of waterloop. hazelJe kan het rustig maken in jezelf, de boom groeten, een vraag stellen om informatie of inspiratie, en dan een tijdje stil zijn in het bijzijn van de Hazelaar.

Altijd goed om, hoe je Hem ook wil benaderen of gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door Hem te eren vanuit je Hart en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Hem uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Ik wens je veel verbinding en inspiratie met Hazelaar!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Helende Plant Februari: Hazelaar – Bron van Wijsheid en Inspiratie

 1. Agnès Schoevaerts zegt:

  Beste,

  Hartelijk dank om deze teksten te delen. Voor mij werkt het ondersteunend en helpt me terug dichter bij de natuur te komen, erbij stil te staan. Stilstaan in dit jachtige leven is voor mij belangrijk omdat ik dan pas kan genieten van het leven en de beweging in de natuur.
  Vriendelijke groet.

  • maarten zegt:

   Dankjewel Agnès, blij dat je deze ondersteuning ervaart! Ik denk dat wat jij zegt voor heel wat mensen heel herkenbaar is! Warme groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe