Helende Plant Januari: Taxus – Meester over Leven en Dood

Taxus (Taxus baccata) is de langstlevende der Europese bomen. In Ierland en Bretagne staan exemplaren die ontkiemden voor Jezus Christus geboren werd. Ze is ook de giftigste en overstijgt zelfs de dood als uit Haar verrotte binnenste nieuwe scheuten groeien. Ze toont ons de kracht van transformatie en leert ons uit de donkerste tijden sterker herboren te worden…

Taxus is één grote paradox. Geen plant is giftiger en toch is Ze één en al levenskracht, oud als ze wordt en groen als Ze blijft in de winter. Van Haar dodelijke twijgen worden medicijnen tegen kanker gemaakt. Hoe ouder Ze is als Ze doodgaat, hoe groter de voedingsbodem (Haar eigen rotte hout) waaruit Ze kan wedergeboren worden. Een ware sjamaan onder de bomen.

Als groenblijver en met Haar uitzonderlijke ouderdom toont Zij ons de eeuwigheid. Ze belichaamt zo de kracht van het Noorden die de Winter beheerst, de donkere tijd waarin toch het Licht alweer aan het groeien is. De Winter waarin alles dood lijkt, maar waarin desondanks de eeuwige Levenskracht zich verzamelt in het onzichtbare onder de grond om uiteindelijk telkens weer boven de grond te ontspruiten. Taxus groeit heel traag, ook dat wijst op Haar Noordkracht en dezelfde kwaliteit is terug te vinden in Haar kankerremmende werking (kanker is overdreven ongecoördineerde en dus destructieve groei).

Ze wordt gesymboliseerd door de sjamaanrune Eiwaz, die ons net als Taxus de wijsheid van geduld toont en het ontwikkelen van kracht door moeilijkheden te ondergaan. Zoals de sjamaan de ‘wounded healer’ is, zijn er continu bloedende taxussen die toch blijven leven. Zulke bomen worden nog steeds als heilig beschouwd. Eiwaz was voor runenmeesters een beschermrune.

Bij oude kerken groeien soms taxussen, die dan vaak ouder zijn dan het geloof dat ze vertegenwoordigen. Dit wijst erop dat dit eigenlijk oude sacrale cultusplaatsen zijn. De meest heilige en magische plaatsen bevonden zich in taxusbosjes. Deze bomen, die vele malen het Levenswiel hebben zien draaien, bezitten de wijsheid van de voorouders en kunnen derhalve geconsulteerd worden in diepe meditatie.

Taxus heeft een grote energetische kracht, bij metingen in Boviswaarden scoort Zij gemiddeld ver boven andere bomen: Zij verbindt meer dan enig andere Europese boom de Kosmische krachten en de Aardekracht.

In de lente verspreiden mannelijke taxussen stuifmeel dat visioenen zou opwekken en op hete zomerdagen komt er uit taxushars een damp vrij die een slaap zou induceren waaruit je maar moeilijk terug wakker wordt. De Ieren legden vanwege het visionaire aspect taxusstaven in hun wijnvaten… Don’t try this at home! Taxusgif is immers in kleien hoeveelheden al dodelijk en werd daarom aan de punten van wapens gesmeerd.

Ik zal je een geheim vertellen dat je nooit aan kinderen mag tonen: de rode bes van de vrouwelijke taxus is eetbaar! Ik heb er zelf al tientallen overleefd. Het smaakt als een slijmerig zoet snoepje zonder zuur. MAAR! De pit is uiterst giftig! Die moet je dus uitspuwen zonder erop te bijten of je zal snel sterven. Geleerd van m’n leraar plantkunde in de herboristenopleiding.

Wat kan je nu met deze levensgevaarlijke boom doen?!

Het hout is keihard (ook giftig) en mooi roodachtig en heel geschikt om duurzame dingen uit te maken. Het was vroeger erg geliefd om bogen van te maken. Ook kan je, zoals al lang gedaan wordt, een tak van enkele cm dik in schijfjes zagen om er runen‘stenen’ van te maken: je schrijft met een alcoholstift op elk schijfje een rune uit het runenalfabet dat je het meest ligt of je brandt ze erin, of je maakt een hanger van een rune die je kracht geeft.

Denk echter goed na voor je zomaar een tak van een taxus afsnijdt! Je redenen om dit te doen dienen even heilig te zijn als de Taxus zelf. Hou ook altijd de nodige voorzichtigheid in acht wegens de giftigheid: zorg gewoon dat je er niks van in je mond krijgt.

Zoals gezegd zijn Taxusbomen wijze raadgevers en diepzinnige meditatieleraars. Hun diepte is niet altijd zo toegankelijk, maar als je ze bereikt wel opladend en transformerend. In mijn ervaring werkt het goed om een sjamanistische reis te maken naar de onderwereld waar de geest van Taxus woont, te beginnen met een visualisatie dat je tussen Haar wortels de grond induikt. Aan mij toont de geest zich dan als een oude vrouw met lang grijs haar, maar met de vitaliteit van een jong meisje en een verbazingwekkende kracht. Maar bij jou kan het best helemaal anders zijn…

Altijd goed om, hoe je Haar ook wil benaderen of gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren vanuit je Hart en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Ik wens je veel diepte en transformatie met Taxus!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

5 Responses to Helende Plant Januari: Taxus – Meester over Leven en Dood

 1. Steve Clerckx zegt:

  Dank u Maarten & Hedwig voor het delen van deze info over de Taxus..

  Ze is de enige inheemse naaldsoort naast de Jeneverbes en is zowat de sequoia van Europa, wordt minder hoog, maar is niettegenstaande infeite nog een straffere boomsoort, aangezien ze haarzelf na een eeuwen oude levenstijd tot zelfs 1000 jaar, vernieuwd vanbinnen uit, ongelofelijk eigenlijk..

  Een aantal zaken wist ik al, de symbolische band met de celtische feesten, windrichtingen en sjamamistische runen zijn alvast mooi om weten!

  Het loon ook zeker eens de moeite om een dergelijke oude bomen waar te nemen met de pendel en/of hoekroede. Als je een prachtexemplaar weet staan ergens in onze buurt, dan is dat zeker een uitstapje waart..

  Heb zonet op het net een interessante site teruggevonden over Celtische wijsheden en boomsymboliek. De Taxus is wel niet vermeld in het alphabetische ‘Ogham’-systeem dat 20 runen & bomen bevat.. http://www.whats-your-sign.com/celtic-meaning-of-symbolic-trees.html

  Namasté * S

  • maarten zegt:

   Dankjewel Steve, voor deze mooie aanvulling! Ze schijnen inderdaad bij het pendelen hoge bovis-waarden te tonen. Wat het Ogham betreft: bij mij staat hij er wel in hoor. 1 verticale streep met 5 horizontale doorstreept, benaming Iubhar, in het Engels Yew.

   • Steve Clerckx zegt:

    Hij staat er inderdaad tussen onder de Engelse naar ‘Yew’.

    Oghan is een oude Iers-Celtisch schrift van de 5de eeuw na Chr. De ‘idad’ of de ‘i’ refereert hier met de Taxus.
    Het runen-karakterschrift is een schrift dat van de 3de tot de 17de eeuw werd gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa. Misschien leunt dit iets meer aan bij onze cultuur en is ze denk ik, langer in gebruik geweest dan het Iers-Celtische Oghan.

    Hier nog interessante online-studie’s over Ogham & Runen.

    http://www.anahata-assen.nl/orakel-systeem/ogham-keltisch-boomorakel.php

    “Ogham is een Keltisch boomorakel. Het Ogham-alfabet werd vooral tot de 6e eeuw n. Chr. gebruikt bij de Kelten, de Engelse- en Ierse volkeren. Ogham zijn oude schrifttekens die ingekerfd werden in onder meer hout of steen. De lettertekens zijn vernoemd naar bomen.
    Gezien de vorm van de schrifttekens wordt nogal eens de vergelijking getrokken met de Runen. Het verschil is echter dat runen verbonden zijn met de Noordse Mythologie en de Ogham is verbonden met de Mythe van de Druïden.”

    Het Oghan is infeite een ‘bomen-alfabet’ met zijn bijhorende ‘bomen-kwaliteit’ terwijl Runen meer refereren met levenskwaliteiten in het algemeen.

    De Runentekens staan dus meer voor levenskwaliteiten zoals overvloed, innerlijke kracht, harmonie.. De Eihwaz die de Taxusboom symboliseert staat als boom wel vermeld in het Runen-alfabet en staat voor de continuïteit van het leven, ..doet me wat denken aan de Tao van de Chinezen.
    http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/109524-runen-magische-schrifttekens.html

    Op welke manier Runen en vooral Ogham gebruikt worden in het Sjamamisme is me niet helemaal duidelijk, daar zul jij Maarten wel meer van weten..

    Wel is het me duidelijk dat door het geven van aandacht aan het verband tussen het ritme der seizoenen, de levensfase’s, planten, elementen, de kennis van de meridianenleer, rituelen, muziek en zelfs yogahoudingen (bv via de Accu-yoga), de mens meer in een duurzame harmonie kan komen met zichZelf en zijn leefomgeving.
    De hedendaagse wereld en het groeiende (Zelf)besef van de mens heeft hier een grote nood aan, en meer dan ooit..

    * Om Mane Padme Hum *

    ‘Heilig of heel is het juweel, de levensvrucht in de lotus’, of zal ik zeggen, de Waterlelie.. 😉

    Hartegroet,
    Steve

    • maarten zegt:

     Hoi Steve,
     Mooi verwoord van de aandacht voor de verbanden.
     De Ogham-tekens verwijzen ook naar levenskwaliteiten (werden en worden even goed voor waarzeggerij mbt het concrete leven gebruikt).
     Runen en Ogham in sjamanisme:
     Ze zijn ontstaan uit sjamanistische schouwingen (de god Odin ontdekte de runen op het einde van zijn krachten na 9 dagen ondersteboven aan een boom gehangen te hebben, een typisch soort sjamanistische inwijding) in van oorsprong sjamanistische culturen, worden ook gebruikt voor waarzeggerij (ook sjamanistisch – afstemming op andere dimensies van de realiteit).
     Geschiedkundig onderzoek wijst uit dat prerunische symbolen overal in Europa te vinden zijn. Vroege runeninscripties zijn ook te vinden in een opvallend groot gebied, van de Baltische Zee tot de Balkanlanden. ‘De’ runen zouden zijn afgeleid van het Etruskische alfabet (Midden-Europa), waarschijnlijk in de Tiroolse Alpen. Het oudst bekende volledige futhark (is een type runenreeks, genoemd naar de eerste 6 in die reeks) is gevonden in Scandinavië en wij kennen ze ook vooral van daar. Later zijn daar ook weer vele verschillende runensystemen uit ontstaan. Wij gebruiken zelf het oude (scandinavische) futhark, waar Berkana ook in voorkomt.
     Ze worden meer geassocieerd met de Germaanse cultuur, maar uiteindelijk is de Keltische cultuur één van vele vormen van Germaanse culturen. De Germanen bevolkten Europa vanuit de steppen van Kazachstan e.d. en daarvan zijn de Kelten een latere afsplitsing.
     M.a.w. Germanen of Kelten (deze hebben hier bij ons ook gezeten), Ogham of Runen, ’t is allemaal ene pot nat! Wat aansluit is wat je voelt dat aansluit.

     Leuk om zo met je uit te wisselen!

     • Steve Clerckx zegt:

      Hey Maarten,

      Sjamanisme is toch wel iets prachtig!

      Even kort iets over mezelf vertellen hier op je website.

      Ik ben nl ook een lange tijd, ongeveer 10 jaar, zoals je wel wist, bezig geweest met een moderne variant van Sjamanisme, de Ecotherapie. Ben er een kleine half jaar geleden (voorlopig?) mee gestopt. Zelf wacht ik op een impuls in mezelf dit wiel terug aan te draaien..
      Zo heb ik een grote gevoeligheid ontwikkeld, al dan niet met de pendel, in het aanvoelen van uitstralingen van bodem en aura’s van bomen, planten, dieren & mensen.
      Het werken met foto’s van vooral bomen en holonen van platte gronden maakten ook deel uit van het geheel, ook met een paar energetische tekens zoals de Sri-Yantra (de aum,maar dan in beeld) en de Waw (een stylistische weergave van een foetus.) ben ik veel toegepast, niet willekeurig, maar wel volgens een stappenplan dat ook deel uitmaakt van de Ecotherapie. Deze vorm van energetisch werken is op zijn eigen manier nogal uniek, net zoals Sjamanisme enzo dat evengoed is..
      Magneet, lamp, kristallen, kleuren, bachbloesems en later vooral ook muziek (zelfs luit-muziek :), klanken (van planeten & zon, shuman-frequentie, aardmagnetische flux) en de AUM. Ze maken allemaal deel uit van een energetische huisapotheek voor het balanceren van plekken, bomen.. Er zijn steevast mensen die daar hun beroep van gemaakt hebben, dit was voor mij echter niet weggelegd, maar dat hoefde ook niet..
      Eigenlijk is het iets heel mooi en voelbaar deugdzaam om met zo’n zaken bezig te zijn (wat de wetenschappers ook mogen beweren ..;)), maar de routine begon er bij mij te veel in te kruipen, vandaar..
      Met tekens als runen en Ogham heb ik geen ondervinden, hoewel het me zeker inspireert..

      Tof te zien hoe jullie rustig jullie gang gaat met jullie energetische werk, en dit alles in ritme met de natuur!

      Zelf heb ik voor de moment dergelijk plannen met Yoga, yogareeksen die min of meer zijn aangepast aan de natuurlijke ritme via de elementen-, en meridianenleer van de chinezen. Eind februari zal ik normaal gezien dan eindelijk van start gaan bij Sensua-natura in Herselt. Het zal een combinatie worden van Accu-yoga en Vini-yoga, maar daarover later meer..

      Hartegroet,
      Steve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe