Helende Plant Juli: Bijvoet – kruid van de Godin

In Juli bloeit Bijvoet, een kruid wier Latijnse benaming (Artemisia vulgaris) ons duidelijk maakt dat zij werd gezien als verbonden met Artemis, de godin van de Maan en de bevalling.

Haar vrouwelijke energie komt ook tot uiting in haar reputatie als kruid bij vrouwenkwaaltjes en om de intuïtie te bevorderen. De ontvankelijke aard van deze plant kan ons helpen de intensiteit van de Midzomerenergie te integreren. Haar naam Bijvoet dankt ze aan het feit dat men vroeger Haar blaadjes in de schoenen legde om vermoeidheid van de voeten te verlichten.

De etherische olie in Bijvoet werkt zenuwsterkend en helpt zo spanning en negatieve stemmingen te verdrijven. Het kan ook gebruikt worden als wormafdrijvend en insectenwerend middel. Dit komt overeen met Haar gebruik om schadelijke energetische invloeden uit te bannen, door bosjes boven bv. de deur te hangen, maar vooral door er rook mee te maken (zoals met Salie).

Bijvoet heeft een stimulerende werking op de baarmoeder en is hierdoor nuttig bij krampen, uitblijvende of onregelmatige menstruatie.

Onze voorouders rookten Bijvoet ook zoals tabak en brachten er bier mee op smaak.

Hoe je zelf Bijvoet kan gebruiken

De ideale tijd om Bijvoet te oogsten is nu, rond midzomer, als de bloemetjes nog net niet open zijn. Altijd goed om, hoe je Haar bloesems en bladeren ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Je kan de blaadjes en bloemetjes van de stengel afplukken en drogen, of enkele stengels in hun geheel met blad en bloemen zachtjes omwikkelen met dun touw (in natuurlijk materiaal!) en zo laten drogen: dan heb je een ‘smudgestick‘ om zuiverende rook te maken.

Zoals gezegd, bevordert Bijvoet de intuïtie. Je kan Haar als thee drinken om bij belangrijke beslissingen ook je innerlijk weten aan te spreken of zelfs helderziendheid te bevorderen.

Veel plezier en verbinding met Bijvoet!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe