Helende plant Juni: Vlier – beschermer en elfenboom

In de maand juni bloeit Vlier (Sambucus nigra), een boom met een zeer oude reputatie voor Haar magische en helende eigenschappen. Niet toevallig heet Zij in het Engels ‘Elder’, letterlijk te vertalen als ‘Oudere’.

Haar bessen verschijnen op het einde van de Zomer, toch blijven sommige hangen tot in December. Deze werden door de druïden als bijzonder krachtig beschouwd en zij maakten er dan ook een sacrale wijn van die helderziendheid zou bevorderen. Vlier werd altijd geassocieerd met magie en de elfenwereld en van Haar holle takken werden fluitjes gemaakt die het contact vergemakkelijken met de dimensies van de natuurwezens.

Zij had een sterke reputatie als beschermer tegen negativiteit en de bliksem, en tot in de 20e eeuw werd Vlier om precies die redenen aangeplant op boerderijen. Vaker nog groeide zij er waarschijnlijk vanzelf en liet men haar dankbaar staan. Dit duidt op de grote welwillendheid van Vlier om de mens te helpen.

Ook weer niet toevallig biedt Vlier de medicinale eigenschappen van bescherming: Zij versterkt ons immuunsysteem tegen virussen en microben en helpt zo griep en verkoudheden met koorts voorkomen. In die zin is Zij een plant met Zuidkracht –> meer over Zuidkracht in het Medicijnwiel. Door haar ontstekingswerende, slijm verminderende en verzachtende invloed op slijmvliezen, is Zij een goede hulp bij aandoeningen van de luchtwegen als hoest, verkoudheden, bronchitis, keelpijn,… Haar zweetdrijvende werking helpt ons zuiveren (verkort zo in 90% van de gevallen de ziekteduur van griep met de helft!) en haar bessen, bijzonder rijk aan anti-oxidanten, helpen beschermen tegen aderverkalking.

De delen die gebruikt worden zijn nu in juni de bloesems en later de (best gekookte) bessen. Let op: de andere delen, bladeren en bast, zijn giftig! Van Haar bloesems (zonder takjes) kan je heerlijke vlierbloesemsiroop maken, immuunversterkend en lekker in witte wijn of gewoon met water. Gewoon een sterke thee van zetten en deze opkoken met suiker (ongeraffineerde rietsuiker of rapadura is veel gezonder dan witte suiker), in een verhouding van 1 kg suiker op 1 l. thee.

Altijd goed om, hoe je Haar bloesems of bessen ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Veel plezier en verbinding met Vlier!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Helende plant Juni: Vlier – beschermer en elfenboom

  1. Johan Claus zegt:

    Boeiend artikel. Ik zal met veel meer respect mijn vlier snoeien, de bloemen gebruiken en de bessen plukken. Dank je wel!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe