Helende Plant Maart: Berk – moederschoot, geboorte en nieuwe groei

Waar ijstijden of de mens het land verwoest achterlaten, komt Berk (Betula Berkpendula) aangedragen door de 4 Winden om het weer vruchtbaar te maken en nieuw leven mogelijk te maken, om harmonie en evenwicht te herstellen. Berk brengt nieuwe vruchtbaarheid, mogelijkheden en groei.

Berk is de eerste boom die kan groeien op kaalgeslagen of schrale braakgronden, kan overal gedijen waar andere zouden wegkwijnen, en maakt vervolgens het land weer vruchtbaar door jaar na jaar Haar blaadjes af te werpen die de grond verrijken. Als na vele generaties een nieuw bos ontstaat op de herstelde grond, maakt Ze plaats voor de rijkdom aan nieuwe soorten die het van Haar overnemen. Haar taak is dan vervuld, tot Ze weer ergens anders nodig is.

De ontspruitende blaadjes van de Berk signaliseren dat de sapstroom op gang is gekomen, de Lente aldus begonnen en de warmte zal terugkeren na de kou.

Berkana runeHet runeteken Berkana dat de energie van Berk draagt, stelt de borsten van de Moedergodin en Haar voedende, levengevende kracht voor. Als deze rune wordt getrokken, kondigt ze een nieuw begin op een hoger niveau en beschikbare krachtbronnen aan. Deze energie verschaft een dragende moederschoot, nieuwe grond om in te groeien, ze verfrist en regenereert. Berkana is een geboorterune en zou ook krachtig zijn in alle vrouwenzaken.

Ook in het oude Keltische bomenorakel Ogham heeft Berk, daar Beth genaamd, een gelijkaardige betekenis. Het is daar de eerste boom, Ze wordt geassocieerd met Hert (= ook nieuw begin) en Fazant (vruchtbaarheid).

Op het Levenswiel markeert Berk duidelijk de opkomende Oostkracht; de Berk voor de grond, en het berkensap voor de mens, die beide nieuwe voedingsstoffen aanbrengen, zuiveren en dus helder maken, zodat met een heldere focus nieuwe mogelijkheden kunnen gezien, gekozen en aangegaan worden. In symbiose met Berk groeit ook de visionaire Vliegenzwam, die, voor degene die de zwam met intelligentie en respect gebruikt, eveneens nieuw bewustzijn kan openen.

De natuurlijk opkomende nieuwheid die Berk, de Lente en de kracht van het Oosten brengen, komt moeiteloos vanzelf en kan alleen worden geblokkeerd door de mens zelf die vasthoudt aan oude patronen. Kijk met de ogen van hoop en vertrouwen die een goede relatie met Moeder Aarde je schenkt, laat het Licht van bewustzijn schijnen in gebieden van je leven die vastzitten en ze zullen vanzelf in beweging komen.

Voor traditioneel levende Siberische volkeren is Berk met haar lichte energie en witte bast Berk 2een doorgang naar de Bovenwereld, waar de hogere wezens leven (die wij misschien engelen zouden noemen) en de ziel vandaan komt.

Het is een heel oud gebruik, in Scandinavië maar ook in onze streken, om berkentakken te gebruiken als bezem voor ruimtes of als ‘slaginstrument’ op mensen om op rituele wijze het oude of het kwade te verwijderen. Dit gebeurde zowel gewillig, zoals in de sauna, als ongewillig bij misdadigers of zelfs in Christelijke tijden op ‘ketters’.

Anderzijds waren wiegen meestal uit het zachte berkenhout gemaakt, dat ook zeer geschikt was om boten uit te kerven.

Vruchtbaarheidsdansen met het Keltische feest Beltain werden vaak rond een Berk als meiboom gedaan.

Voor medicinaal inwendig gebruik wordt het sap en het blad aangewend als reinigende en versterkende (voorjaars)kuur. Het helpt het celvocht wisselen en verwijdert zo diepgaand afvalstoffen, werkt tegelijk urinezuurdrijvend zodat urinezuurkristallen uit het bloed en de gewrichten kunnen worden verwijderd en de waterafdrijvende werking zorgt dat alle vrijgekomen afvalstoffen uit het lichaam kunnen worden gedreven. Deze effecten worden o.a. veroorzaakt door de aanwezige saponinen en flavonoïden.

Door deze eigenschappen kan Berk gebruikt worden voor de preventie en behandeling van oedeem of waterophoping (vaak in de benen en rond de enkels), spataders, problemen van de urinewegen zoals ontstekingen en nierstenen (voorzichtig!), cellulitis, maar ook reuma, jicht, artritis en artrose (bij dit laatste ook door de rijkdom aan mineralen).

berkensapOok mensen met huidaandoeningen kunnen ermee gebaat zijn. Uitwendig kan berkensap of thee van de blaadjes gebruikt worden om de hoofdhuid mee te baden tegen roos en haaruitval.

Wat kan je zelf doen met Berk?

Berkenbladthee (blaadjes oogsten eind maart, begin april) drinken dus, of berkensap. Voor berkensap kies je een niet al te jonge Berk die niet op een al te vervuilde plaats groeit (in je tuin of in het bos). Je boort op een halve à 1 meter hoogte een gat van 2 à 3 cm diep (afhankelijk van de dikte van de schors) met een boor van 10 mm dik, waarin je dan een flexibele plastic darm steekt van ook exact dezelfde buitendikte van 10 mm. De darm komt uit via een gat van weer 10 mm in een fles of andere gesloten container (niet 100 % luchtdicht, dus zet deksel er los op) die het sap opvangt. Je kan 1 of 2 keer per dag het sap ophalen, 1 à 2 glazen per dag (tot maximaal 75 cl.) drinken. Het sap bewaart slechts 2 of 3 dagen, tenzij je het invriest. Na 1 à 2 weken aftappen, kan je het gat in de boom sluiten met een op maat gesneden kurk.

Je kan ook wijn maken van het sap, zoek dit best op in een boek over wijn maken.

BerkenbezemHet lichte hout van Berk is heel geschikt om magische voorwerpen (staven, ratels,…) te maken die dienen om je te verbinden met lichte, fijne energieën. Je kan berkentwijgen gebruiken om ruimtes ritueel te reinigen, of ze in een kamer zetten waar je frissere, lichtere energie wilt. Heerlijk als je ze in water zet en de blaadjes beginnen uit te komen!

Altijd goed om, hoe je Haar hout, takken, blaadjes of sap ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door Haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Veel verbinding en nieuwe groei met Berk!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

6 Responses to Helende Plant Maart: Berk – moederschoot, geboorte en nieuwe groei

 1. Priskilla zegt:

  Hartelijk dank voor dit beknopt en toch ruim informatief en zeer bruikbaar artikel!
  Blij om te zien hoe iemand kostbare kennis op een fijne manier weet over te brengen.

 2. maarten zegt:

  Dag Priskilla,

  Bedankt voor je reactie.
  Met plezier! Als ik schrijf over een plant, is het net alsof ik een bad neem in Haar Spirit… Zeker bij de Berk is dit een heerlijk verfrissende ervaring! Fijn om te zien dat mensen er iets aan hebben.
  We betrekken ook telkens de spirit van de plant van de maand in de klankhealing. Ditmaal op 28 maart dus de Berk. Een aanrader!

 3. lut zegt:

  Hey Maarten

  Bedankt om je ervaringen met berk te delen, info door te stromen.
  Ik wacht op de berk om haar sappen dit jaar weer in te nemen en aan te sterken, meer wat meer te zuiveren, dit voorjaar.

  Berk is lieftallig en lichtgevend voor mij, het is fijn me te verbinden met haar spirit.
  Tot ziens
  Lut Brusseleers

  • maarten zegt:

   Dag Lut,
   Bedankt voor je reactie! Wacht niet te lang meer op berkensap, op sommige plaatsen is het volop aan het lopen…
   Hartelijke groet

 4. Maria (MIRA) Lootens zegt:

  Dank Maarten voor je geïnspireerde verklaringen over de natuur en de bijhorende sjamanistische runen en plantenbetekenissen.
  Zeer verrijkend

  Mira

 5. Pingback: Ostara: Ontwaken in het Nieuwe -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe