Helende Plant November: Smeerwortel – Vereniging, Voorouderkracht en eigen Autoriteit

In November trekt plantenkracht zich terug in de wortels en is Smeerwortel (Symphytum officinale) klaar om geoogst te worden. Deze Meesterheler onder de planten helpt weer samengroeien wat gewond, gebroken of afgescheiden raakte, verstevigt onze innerlijke structuur en brengt ons in contact met onze basis, onze wortels, dat wat onze Voorouders ons gaven en geven.

Smeerwortel draagt de kracht van het Noordwesten, die helpt wat we opnemen diep in ons op te slaan en te verankeren, zodat het ons kan verstevigen. De kracht van deze windrichting brengt ons ook in contact met het onzichtbare, het verborgene, om het te kunnen ont-moeten en laten heel worden.

‘Met verenigde krachten’ of ‘samen staan we sterk’, dit zijn zegswijzen die de kwaliteit van Smeerwortel uitdrukken. Het is goed om te beseffen dat je familie en je voorouders je basis geven, ook al is het niet altijd makkelijk om met hen om te gaan. Als contact met je familie vaak conflict brengt, is het ook goed om te kijken welk conflict in jezelf dit weerspiegelt. Omgekeerd is het ook gezond om te onderzoeken of moeilijkheden die je in je leven ervaart een voorouderlijke erfenis zijn, overtuigingen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Smeerwortel helpt ons innerlijk te verstevigen, de integriteit van je persoonlijkheid, om te kunnen vertrouwen op een stevig zelfgevoel. Als je stevigheid en vertrouwen ervaart, besef je dat jij de enige autoriteit bent in jouw leven en zal je makkelijker en beter verantwoordelijkheid voor jezelf opnemen, maar je ook de nodige zelfzorg gunnen.

Op fysiek gebied vertalen de eigenschappen van Smeerwortel zich in de werking van Haar belangrijke inhoudsstof allantoïne, dat herstel van weefsels bevordert. En dit zowel op niveau van de huid, onderliggende weefsels en zelfs botten. De plant bevat ook verzachtende slijmstoffen, samentrekkende looistoffen en ontstekingswerende fenolzuren. Wonden genezen beter, huidklachten als zweren en eczeem verbeteren, net zoals aften en slijmvliesontstekingen. Blauwe plekken en builen regenereren sneller, pezen en kraakbeen worden versterkt en botbreuken en spierverrekkingen genezen opmerkelijk sneller.

Smeerwortel is een rijke bron van mineralen, niet alleen voor onze lichaamsweefsels, toevoeging van de bladeren in de compost verrijkt ook enorm de bodem van je tuin.

De bladeren kunnen als kompres gebruikt worden, van de wortels kan je een alcoholtinctuur maken of olie trekken, beide uitwendig als inwrijfmiddel te gebruiken. Langdurig oraal gebruik van smeerwortel is af te raden omdat je langs die weg de leverbelastende pyrolizidine-alkaloïden binnenkrijgt (uitwendig niet).

Vroeger werd Smeerwortelblad in de schoenen gelegd voor een veilige reis en behouden thuiskomst, en in koffers om verlies te voorkomen. Men dacht zelfs dat het het maagdenvlies en dus de maagdelijkheid kon herstellen…

Je herkent Haar aan Haar donkergroene vlezige grote maar puntige, ruw behaarde en gerimpelde bladeren, witte tot roze of paarsblauwe bloemetjes, hangend in trossen als klokjes, 30 cm tot 1m hoog.

Als je Haar bladeren (tijdens de bloei in de Zomer) of wortels (november tot eind februari) wil oogsten, is het altijd beter van eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door Haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Ik wens je veel verbinding met Smeerwortel!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe