Helende plant Oktober: Stuifzwam – innerlijke mysteriën, verbondenheid en vuur

Oktober is dé paddenstoelenmaand. Paddenstoelen zijn de grootste levende wezens in de Aardse vorm: ze kunnen kilometers groot zijn… Hun ondergrondse mycelium, het netwerk van groeidraden, kan grote oppervlakten beslaan. Boven de grond zien we slechts hier en daar de vruchten. Ze staan ervoor bekend dat ze wie er klaar voor is, kunnen inwijden in een diep niveau van de mysteriën van de Aarde en het elfenrijk. En daarvoor hoeven ze niet hallucinogeen te zijn…

Het is duidelijk dat paddenstoelen vertegenwoordigers van de Westkracht zijn. Ze groeien meestal in de Herfst, het seizoen van het Westen. Ze zijn vooral aanwezig in de onzichtbare binnenkant van de Aarde zoals de Westkracht ook ons naar binnen brengt in onszelf en de dieren in hun hol voor de winterslaap. Ook prikkelen ze op z’n minst onze fantasie rond de verborgen werelden van natuurwezens. Niet te vergeten breken ze oude levensvormen af tot nieuw opneembaar voedsel voor andere planten, zoals het Westen en de Herfst oude vormen laten vergaan, waarbij de essentie overblijft.

De meeste stuifzwammen zijn niet giftig. Over heel de wereld worden ze nog steeds gebruikt om hun bloedstelpende en desinfecterende eigenschappen, voor een bloedneus of om wonden te verzorgen. Britse smederijen hadden meestal een droge stuifzwam hangen als eerste hulp bij (brand)wonden.

Ze werden ook gebruikt om Vuur in te vervoeren: gloeiende kolen werden erin smeulend gehouden om bv. naar een andere haard te brengen. Ook hier weer een manifestatie van de Westkracht die ons helpt om ons innerlijk Vuur, onze passie, dromen en kracht, levend te houden nadat de Zuidkracht ons daar de voeding/energie voor verschaft heeft.

Vele stuifzwammen zijn eetbaar en werden vroeger vaker gegeten. Ik raad je echter niet aan om ze op eigen houtje zomaar te gaan proberen herkennen en consumeren!

Meditatie: contact maken met de dimensie van de Natuurwezens

Dit kan je wel zelf doen, bij een Stuifzwam of andere paddenstoel die je aanspreekt.

 • Zorg dat je op een rustig plekje zit, waar je je op dat moment op je gemak voelt; bij een paddenstoel.
 • Ga het contact aan met de zwam en de elfenwereld door Hen te begroeten, te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Hen uit te leggen wat je wil gaan doen (kennismaken met de dimensie van de elfen en kabouters) en toestemming te vragen. Voel goed of je toestemming krijgt, in de vorm van een positief gevoel, misschien begeleid door een beeld. Neem het beeld van de paddenstoel goed in je op.
 • Sluit je ogen en visualiseer dat je de paddenstoel ingaat. Laat je leiden: dien je daar te blijven of erdoor te gaan als door een Poort naar de elfendimensie?
 • Neem vooral, als dit je eerste kennismaking is, gewoon indrukken op. Laat je leiden, en ga zo ver als nu goed voelt. Een herkenbare energie is iets plagerigs, ondeugend, ontzettend creatief, fascinerend (en dus soms meeslepend), opladend, en afhankelijk van het soort wezens dat je tegenkomt vaak zeer inspirerend.
 • Rond op tijd (kan zeer relatief worden) af en neem je voor spoedig een volgende keer langs te komen. Neem afscheid, neem dezelfde weg terug en neem, als je je ogen geopend hebt, je tijd om nog even na te voelen.
 • Een volgende keer kan je misschien met een specifieke (hulp- of informatie-)vraag komen.

Veel plezier in het paddenstoelenrijk!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

2 Responses to Helende plant Oktober: Stuifzwam – innerlijke mysteriën, verbondenheid en vuur

 1. Natalie zegt:

  Lieve Hedwig en Maarten,
  Dank je voor dit mooie artikel!
  Heel veel liefs,
  Natalie x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe