Helende plant September: Klis – kaf van het koren scheiden

Tussen de 2 Keltische jaarfeesten Lughnasadh (1 aug) en Mabon (21 sept), in September, tegen het einde van Haar bloei, vormt Klis (Arctium lappa) Haar onweerstaanbaar klittende zaadkoppen. Die nodigen je al zich hechtend uit om stil te staan bij de vraag: ‘Is dit goed voor mij en hou ik het vast, of ontdoe ik er mij beter van?’

Een typische vraag die zich stelt als we in een innerlijke West-fase zijn, het equivalent van de tijd van het jaar waarin we ons nu geleidelijk aan begeven. De vrije vertaling van de wetenschappelijke benaming, ‘Berenpoot’ (vanwege de grijpende bollen), geeft ook de link weer met een dier dat sterk de Westkracht belichaamt.

In de vroege Westfase van het jaar wordt er geoogst en dus het kaf van het koren gescheiden: de vorm die zijn dienst gedaan heeft, wordt achterwege gelaten. Klis doet ons hierbij stilstaan en voelen wat het kaf is en wat het koren… –> Meer lezen over de krachten van de windrichtingen en over het medicijnwiel.

Zelfs in het gebruik als geneeskruid komt deze dynamiek tot uiting. Kliswortel wordt gebruikt bij huidproblemen als eczeem, psoriasis, huidschimmel, acné,… Het werkt namelijk infectiewerend (bacteriën, schimmels) op de huid, verzachtend en drainerend, maar zuivert haar ook door een bloedzuiverende werking en versterkt ze met haar hoge gehalte aan mineralen en vitamines B. De West-dynamiek? West-energie werkt verstevigend, helpt voeding integreren en vaste vorm aannemen: dat is de huidversterkende werking. Ook zuivering is een kwaliteit van West. Huidproblemen kennen echter vaak ook een emotionele oorzaak: ze ontwikkelen zich gemakkelijk a.g.v. een gevoel van ‘op de huid gezeten worden’. Ze zijn de ‘geïrriteerde’ reactie op dat gevoel: de dynamiek van aantrekken en afstoten/loslaten.

Een oud gebruik in Schotland is om een man, helemaal bedekt met bollen Klis, door de straten te laten lopen om alle onzuiverheden van het dorp met zich mee te ‘klitten’ en weg te voeren buiten de gemeenschap. Je van iets ontdoen met klitteballen kan ook door intentioneel elke bal met een onderwerp te verbinden, dit letterlijk ‘uit je te kammen’ en deze dan ritueel in het vuur te gooien.

Van de wortel kan je een elixir maken (3 weken laten trekken in 70 % alcohol) om je al reinigend en versterkend voor te bereiden op de Winter.

Altijd goed om, hoe je Haar klitten of wortel ook wil gebruiken, eerst het sjamanistisch contact aan te gaan door haar te eren en te danken met woorden, een lied en/of wat salie of een zoetigheidje, Haar uit te leggen wat je wil gaan doen en toestemming te vragen. Die toestemming krijg je meestal wel, tenzij je een sterke innerlijke ‘nee, nu niet’ voelt.

Grote Klis herken je dus aan de klitten van 1 tot 3 cm doorsnee met evt. nog overschotten van de roze tot paarse bloemhoofden, de hoogte (tot meer dan 1,5 m), de grote bladeren tot 30 bij 50 cm doorsnee en ondergronds de dikke 30 cm lange penwortel.

Veel plezier met Klis!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe