Herfstequinox: voed wat je wil koesteren

De Herfstequinox in de cyclus van het leven

Mabon is de tijd rond de herfstequinox op 22 september, wanneer het duidelijk wordt dat de herfst echt begonnen is en de zomer definitief voorbij. Het is een evenwichtspunt, dag en nacht zijn even lang, licht en donker in evenwicht.
Bij de planten trekt levenskracht zich terug uit delen als bladeren en stengels, en wordt opgeslagen in de kern: de zaden, de wortels en de stam. De vorm die niet meer dient, wordt terug aan de Aarde gegeven, alleen de essentie blijft over. Zaden krijgen voorrang en worden gevoed en beschermd met vruchtvlees. Dankzij de wortels wordt de levenskracht die gegeven is in de Zomer deel van de basiskracht van de plant.
Ook dieren slaan aan het verzamelen, leggen voorraden aan in en buiten zichzelf. Sommige diersoorten hebben nu hun bronsttijd. De vrouwtjes worden zwanger en dragen dan, net als zaden van planten, de kiem van de volgende generatie in zich door de Winter.
Afwegen wat belangrijk is, essentie in zich opnemen en al de rest achterlaten staan centraal. Astrologisch begint ook de tijd van de Weegschaal.

Ook in ons mensen voltrekt zich de natuurlijke cyclus. Alles wat in de Natuur gebeurt, speelt zich af in ons: ontkieming, groei, bloei, vruchten en zaden vormen, verval, rust. De overgangen van de seizoenen zijn hoogtepunten van instroom van nieuwe energie. Als je je op deze momenten verbindt met de diepere dimensies van de Natuur, bieden ze kansen om de harmonie in jezelf en in je gemeenschap te vergroten. Je kan ze, net als onze Keltische en Germaanse voorouders, bekrachtigen en verwelkomen met seizoensrituelen. –> Meer info over seizoensrituelen

Op het Levenswiel komen we nu onder invloed van de kracht van het Westen. Deze stimuleert ons om af te wegen wat belangrijk is voor ons, dat te voeden en te verinnerlijken, al de rest los te laten en onze innerlijke beperkende grondhoudingen te transformeren tot Kracht.  –> Meer info over het Levenswiel of Medicijnwiel.

Een dier dat in traditioneel sjamanisme vaak beschouwd wordt als een belichaming van de Westkracht, is de Beer. Beer eet zich vol, voor hij zich naar binnen keert voor de winterslaap, heeft iets heel gegrond zoals de energie zich in de herfst terugtrekt in de Aarde, kan explosief uit de hoek komen zoals Donder en Bliksem (ook Westkracht, brengt regen die meestal uit het Westen komt) en als hij je opeet, transformeert hij je helemaal zoals de bladeren van de bomen compost worden… Hij wordt beschouwd als een grote, soms zachte, soms harde, healer. Hij brengt ook een energie van koestering, niet voor niets hebben kinderen overal ter wereld een teddybeer.

 

Voorbereidingen voor het ritueel

 

 1. Weeg af wat nu belangrijk voor je is om te koesteren, te voeden, ruimte te geven zonder er iets mee te moeten doen. Welke onbestemde dromen (zonder concrete invulling, zoals een baby in een buik waarvan de essentie aanwezig is, maar die nog niet gevormd is) heb je? Wat dient je hier niet bij? Welke innerlijke grondhouding in jou beperkt de groei van je droom, van dat wat je koestert? Vaak is dat angst, welke angst dan? Neem ruim de tijd die je hiervoor nodig hebt. De herfst is een tijd van vertraging…
 2. Schrijf, zoals de dieren elkaar het hof maken, een liefdesbrief aan je droom, dat wat je ten diepste wil of dat wat je koestert. Wees passioneel en overdrijf, zoals iemand die dronken is van verliefdheid. Neem ruim de tijd die je hiervoor nodig hebt.
 3. Schrijf nu een brief waarin je je angst beschrijft. Wat zou er kunnen gebeuren als je alles doet voor je droom wat nodig is, als je hem koestert en je diepste verlangen helemaal verwezenlijkt? Wees uitgebreid en overdrijf ook weer, wees maar eens even goed bang. Neem ruim de tijd die je hiervoor nodig hebt.

 

Mabon-ritueel

4. Kies een plek waar je je ritueel kan doen, buiten waar je een klein vuurtje kunt maken in de tuin of ergens in de natuur waar je een kaarsje kunt aansteken en ongestoord kan werken. Het moment is ditmaal heel belangrijk: je begint vlak voor zonsondergang. Het is goed als je de zon hierbij kunt zien. Neem het volgende mee:

 • je liefdesbrief
 • je angstbrief
 • salie, hars of andere zuiverende kruiden om de plek te eren en te zuiveren
 • een mooi altaardoekje in (een) warme herfstkleur(en) of aardekleur(en)
 • een kaars(je) in een potje of vaas (tegen de wind), of een beetje hout voor een klein vuurtje, lucifers of aansteken
 • een teddybeer
 • sacrale voorwerpen die je graag op je altaar hebt bij dit ritueel, waar je ondersteuning van voelt

5. Ga naar de plek en maak je altaartje op de grond. Maak je vuurtje of steek je kaars aan.

 • Zuiver jezelf, de plek en elk voorwerp dat je gaat gebruiken eerst met rook van smeulende salie, hars of andere zuiverende kruiden.
 • Leg je 2 brieven en zet je Beer op je altaar.

6. Maak je innerlijk klaar en creëer je sacrale ruimte:

 • Laat weten dat je er bent aan het Universum, het Leven, het Grote Mysterie, Oneindige Intelligentie, God, de Bron, het Licht, Moeder Aarde of wat voor jou ook de naam is van de essentie van het leven die alles doordringt. Het is goed om op dit moment de mooie eigenschappen ervan te benoemen en te verwelkomen: liefde, verbondenheid, schoonheid, vrede, harmonie, kracht,…
 • Verwelkom de spirit van Mabon, die je helpt te koesteren en voeden wat belangrijk voor je is en helpt je angsten te transformeren. Verwelkom Beer en Haar koesterende, helende en transformerende energie. Dank voor Haar aanwezigheid en eer Haar helende kwaliteiten door ze te benoemen. Verwelkom de Zon op Haar evenwichtspunt tussen dag en nacht. Verwelkom Grootvader Vuur, dank voor Zijn aanwezigheid.
 • Zeg je naam, waar je bent, datum en tijdstip.
 • Dank voor alle goede dingen in je leven en voor dat wat je koestert.
 • Leg dan uit dat je een ritueel gaat doen om je droom of wat belangrijk voor je is, te voeden, en angsten of beperkende gedachten over te geven ter transformatie. Durf ook te uiten hoe je je hierbij voelt en gedachten die je hierrond hebt.

7. Kern van het ritueel:

 • Stem je af op de ondergaande zon. Bid tot Haar om je te helpen bij het voeden van dat wat in je innerlijk zit, je droom, en bij het loslaten van beperkende gedachten hierrond.
 • Neem je brieven, je liefdesbrief in je linkerhand, je angstbrief in je rechterhand.
 • Bied, je bewust van wat erin staat, je angstbrief en dus je angst aan Grootvader Vuur aan, terwijl de Zon ondergaat, en laat hem opbranden in het Vuur. (N.B.: Wees altijd voorzichtig met Vuur!)  Zeg iets in de trant van “Moge deze angst of beperking in mij getransformeerd worden tot innerlijke Kracht om wat ten diepste belangrijk is voor mij, te verwezenlijken.”
 • Bied, je bewust van wat erin staat, je liefdesbrief aan Beer aan en vraag Haar om je te helpen wat belangrijk is te voeden, aan te sterken, voor je droom te kiezen en niet voor angst. Leg je brief dan in de armen van Beer.
 1. Bekrachtig je intenties door wat te zingen, neuriën, trommelen, ratelen,… voor de spirits en vol liefde voor dat wat je koestert.
 2. Dank de spirits en alle aanwezige krachten.

Geef Beer dan tijdens de Herfst en de Winter een ereplaats, met je liefdesbrief in Haar armen.

Geniet zoveel mogelijk van elke stap in dit ritueel, dat helpt de energie stromen. Het volgende ritueel mag je verwachten met Samhain, rond 1 november.

Beviel dit ritueel je? –> Deel je ervaringen met de seizoensrituelen op de blog (onderaan de pagina, dit kan anoniem of met initiaal).
–> Meer info over seizoensrituelen in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *