Herfstequinox: voed wat je wil koesteren

Mabon is de tijd rond de herfstequinox op 22 september, wanneer het duidelijk wordt dat de herfst echt begonnen is en de zomer definitief voorbij. Het is een evenwichtspunt, dag en nacht zijn even lang, licht en donker in evenwicht.

Bij de planten trekt levenskracht zich terug uit delen als bladeren en stengels, en wordt opgeslagen in de kern: de zaden, de wortels en de stam. De vorm die niet meer dient, wordt terug aan de Aarde gegeven, alleen de essentie blijft over. Zaden krijgen voorrang en worden gevoed en beschermd met vruchtvlees. Dankzij de wortels wordt de levenskracht die gegeven is in de Zomer deel van de basiskracht van de plant.
Ook dieren slaan aan het verzamelen, leggen voorraden aan in en buiten zichzelf. Sommige diersoorten hebben nu hun bronsttijd. De vrouwtjes worden zwanger en dragen dan, net als zaden van planten, de kiem van de volgende generatie in zich door de Winter.
Afwegen wat belangrijk is, essentie in zich opnemen en al de rest achterlaten staan centraal. Astrologisch begint ook de tijd van de Weegschaal.

Ook in ons mensen voltrekt zich de natuurlijke cyclus. Alles wat in de Natuur gebeurt, speelt zich af in ons: ontkieming, groei, bloei, vruchten en zaden vormen, verval, rust. De overgangen van de seizoenen zijn hoogtepunten van instroom van nieuwe energie. Als je je op deze momenten verbindt met de diepere dimensies van de Natuur, bieden ze kansen om de harmonie in jezelf en in je gemeenschap te vergroten. Je kan ze, net als onze Keltische en Germaanse voorouders, bekrachtigen en verwelkomen met seizoensrituelen. –> Meer info over seizoensrituelen

Op het Levenswiel komen we nu onder invloed van de kracht van het Westen. Deze stimuleert ons om af te wegen wat belangrijk is voor ons, dat te voeden en te verinnerlijken, al de rest los te laten en onze innerlijke beperkende grondhoudingen te transformeren tot Kracht.  –> Meer info over het Levenswiel of Medicijnwiel.

Mabon is immers het oogstfeest bij uitstek, waarbij de grote voorraden voor de winter worden geoogst, opgeslagen en gevierd. Granen zouden nu binnen moeten zijn, bramen en groenten worden ingemaakt, druiven tot wijn (vergeestelijking), appelen en zetmeelrijke knollen de bewaarkelder in, bonen gedroogd. Alles wordt zoveel mogelijk bewaard omdat overvloed vanaf nu voor een hele tijd niet meer vanzelf uit de Aarde komt…

De naam Mabon komt van de Keltische legende, een bekend volksverhaal in heel Groot-Brittannië, over Mabon die als baby uit het huis van zijn moeder wordt ontvoerd. De edelmoedige koning Arthur gaat naar hem op zoek en belooft hem terug te vinden, wat hij uiteindelijk ook doet. De ontvoering van het jonge kind staat symbool voor het verdwijnen van de vruchtbaarheid van het land in de herfst, de belofte van de koning om hem terug te brengen voor de belofte van de terugkomst van de vruchtbaarheid na de winter.

Wat kan je doen om je af te stemmen op de energie van de Herfstequinox?

  • Het herfstequinox ritueel uitvoeren waar je binnenkort instructies voor krijgt in de mail…
  • Dingen afmaken die blijven hangen zijn, zodat je ze kunt loslaten
  • Wat rustiger aan beginnen doen en zaken evalueren; wat hebben ze je gebracht en loont het om ermee verder te doen?
  • Wijn maken van druiven, bramen en/of appelen, en het proces van de geest die vrijkomt uit de materie observeren
  • Doen wat nu nodig is om voor jezelf te zorgen, op fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel vlak.
  • Een speciale attentie doen voor speciale mensen, om ze te bedanken
  • Een eenvoudig dankritueeltje voor de Aarde die Haar overvloed met ons deelt

Veel verbinding met Mabon!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe