Imbolc: In de Buik en op de drempel

Imbolc is de tijd van begin februari, wanneer het zichtbaar wordt dat de dagen beginnen te lengen: het Licht keert terug uit het duister.
De meeste planten en dieren blijven nog een tijdje in het onzichtbare, maar feit is dat de eerste zaden en knollen wakker worden onder de grond en beginnen te zwellen en te kiemen. Veel pasgeboren dieren moeten nog even in het ondergrondse hol blijven voor ze sterk genoeg zijn om naar buiten te komen en eten kunnen vinden. Anderen zitten nog in de buik.

Tegelijk smelt de sneeuw, waardoor veel water vrijkomt en alles schoonspoelt. Sommige planten hebben dit nodig om meer ruimte te krijgen, zodat ze makkelijker het licht zien. Andere behouden voorlopig beter wat bescherming tegen de vorst die nog steeds kan optreden.

Ook in ons mensen voltrekt zich de natuurlijke cyclus. Alles wat in de Natuur gebeurt, speelt zich af in ons: ontkieming, geboorte, groei, bloei, vruchten en zaden vormen, verval, rust. De overgangen van de seizoenen zijn hoogtepunten van instroom van nieuwe energie. Als je je op deze momenten verbindt met de diepere dimensies van de Natuur, bieden ze kansen om de harmonie in jezelf en in je gemeenschap te vergroten. Je kan ze, net als onze Keltische en Germaanse voorouders, bekrachtigen en verwelkomen met seizoensrituelen. –> Meer info over seizoensrituelen.

medicijnwiel seizoenenOp het Levenswiel komen we nu onder invloed van de kracht van het Noordoosten. Deze stimuleert de overgang tussen de dimensie van de Ziel en die van incarnatie: conceptie, zwangerschap, voorbereiding op geboorte (Imbolc betekent ‘in de buik’). Ze helpt ons om inspiratie te verwelkomen, voeden, vieren en uit te nodigen tot incarnatie.  –> Meer info over het Levenswiel of Medicijnwiel.

De lucht is zwanger van dromen en inspiratie. Mensen in deze tijd geboren brengen vaak nieuwe idealen, visies en ideeën binnen. Op het medicijnwiel volgens Sun Bear staat hier de Wolf, gevoelig, intuïtief en toonaangevend. –> Meer lezen over de spirit van Wolf

Net zoals de krokussen en de sneeuwklokjes die als eerste hun hoofd boven de grond of zelfs de sneeuw steken, geven deze mensen ons het signaal dat vernieuwing in aantocht is.

Het is de tijd van carnaval. In vroeger tijden raakten rond deze tijd de voorraden op. Men bouwde dan een feestje met de laatste restjes in de spirit van ‘we zien wel’, doorbrak oude patronen door zich als iemand anders voor te doen, biddend dat door over de grenzen van het normale te gaan het nieuwe (en dan vooral nieuw voedsel) zich snel zou manifesteren.

In Keltische samenlevingen, vooral die op de Britse eilanden, werd de godin Brighid brighid1 (clean)(‘bright’ = helder, licht) geëerd met Imbolc. Zij zou symbolisch op een deurdrempel geboren zijn, was hoedster van de bronnen (ook een overgang tussen binnen en buiten, licht en donker), van het vuur, smederij, creativiteit, poëzie en andere uitingen van inspiratie.

Integratietips:

  1. Schrijf je in op onze nieuwsbrief, ontvang gratis op elk moment van het jaar het passende seizoensritueel en doe nu het Imbolc-ritueel
  2. Het is de tijd van de grote schoonmaak: mest een kast of een hele kamer uit, kijk wat er weg kan (de meeste dingen gebruik je eigenlijk niet) en ontdek welke nieuwe inspiratie er kan komen door ruimte te scheppen.
  3. Loop verkleed mee in een carnavalsstoet.
  4. Haal hyacinten in huis met hun heerlijke lentegeur.
  5. Ga naar een bron, vraag de natuurwezens daar om je helder zicht te geven, je inspiratie te geven en je te leiden, en spoel je ogen met het water… (als het water er niet geschikt voor lijkt, doe je het enkel op je gesloten oogleden).

Veel plezier in de buik!

De energie van Imbolc kan je integreren in de komende Drumcirkel, of in de Klankhealing met Wolf-spirit. –> Inschrijven

Op de hoogte blijven van de Keltische jaarfeesten zoals Imbolc en de energiecycli van het jaar,  integratietips én 8 x per jaar een gratis seizoensritueel in je mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe