Kamille: Krachtig Stralen vanuit Innerlijke Rust

Kamille is één van de kruiden die traditioneel geplukt worden met kamilleMidzomer. Deze stralende, zachte bloem is geladen met de energie van de hoogste zonnestand, niet met de hevigheid van de periode die eraan vooraf gaat maar wel met het uitdeinende gevoel van de Zomer die erop volgt. Ze brengt ons de kracht van de oase in of na drukke tijden om op te laden en bij onszelf te komen. Kamille leert ons om stil te vallen zodat we ook de tijdloze kwaliteit van de Zon, die ons doet soezelen, kunnen integreren.

Kamille verzacht. Het wordt niet alleen gebruikt als thee om tot rust te komen en maagpijn te verlichten, ook in zalf of tinctuur werkt het goed om ontsteking en irritatie te kalmeren. Opvallend, schijnbaar toevallig is ook de taalkundige gelijkenis tussen ‘Kamille’ en ‘kalmeren’…

Deze plant staat niet alleen bekend als heler voor mensen, maar ook voor planten. Ze zou, in de buurt geplant van zieke planten of als aftreksel (bv. als biodynamisch preparaat), deze er terug bovenop helpen en beschermen tegen plaaginsekten.

kamille2Zoals gezegd, draagt ze dus de kracht van Midzomer, die de poort voor de kracht van het Zuiden wagenwijd openzet. Zuidkracht staat bekend als levenskracht, stroming, stimulerend tot expressie, ontmoeting, uitwisseling, ervaring. Ook deel van deze elementaire kracht is Haar neiging tot uitdeinen, minder op scherp staan dan de voorafgaande Oostkracht, genieten. Dat is waar expressie en uitwisseling toe leiden. Waar de periode naar Midzomer toe opbouwt in felheid en drukte, brengt de Zomer, die eigenlijk maar goed en wel pas erna komt, ons op een plateau van ‘take it easy, enjoy and live the life’, vakantie dus. Zo is Kamille, uitdeinen op het plateau van het hoogtepunt, je energie ruim en wijds laten worden. Zo brengt Zij evenwicht in drukke tijden.

En zo zit eigenlijk in de Zuidkracht zelf het medicijn tegen Haar eigen valkuil. De valkuil is om Haar overvloedig stromende energie te gebruiken om in overdrive te gaan, het medicijn is om van de energie te genieten en ermee te spelen. Dit medicijn brengt Kamille. Deze boodschap brengt Zij: laat je niet vangen door de gedachte dat je iets moet; je kunt stralen zonder moeite te doen, vanuit innerlijke rust komt échte straling.

Kamille oogsten op een ceremoniële manier, om de spirit mee te krijgen, doe je door eerst toestemming te vragen en met veel geduld en fijngevoeligheid te voelen of je die krijgt. Geef Haar iets, wat rook, een lofzang,… Krijg je een nee, geen zorgen, ze is behoedzaam maar niet moeilijk. Integendeel is Haar aard zacht en zorgzaam en hierdoor bereidwillig. Probeer later nog eens, je hebt enkele dagen van 21 t.e.m. 24 juni. Praat ermee, stem jezelf af op Haar kwaliteiten, word ze zelf en win zo Haar vertrouwen.

Kamille gebruiken kan je vers in thee of compressen, gedroogd, als tinctuur of zalf, bij alles wat verzachting nodig heeft: pijn, ontsteking, stramheid, vermoeidheid, branderigheid of krampen; hartenpijn, stress of radeloosheid. Inwendig of uitwendig, op elke plaats. Laat Haar energie bewust in je binnenkomen en wees verbaasd hoeveel je krijgt.

Veel genot met Kamille!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe