Litha: Versterk je Zonnekracht

Litha is de tijd rond de zomerzonnewende op 21 juni, wanneer de Zon op haar hoogste punt komt en ons de langste dagen schenkt. Veel dieren zijn nu volgroeid en benutten hun aangeboren en reeds geoefende capaciteiten ten volle. Ook de meeste planten zitten nu op de piek van hun groeiseizoen. De overvloed aan zomerse zonnewarmte die eraan komt, zal door hen geabsorbeerd worden, vruchten doen rijpen en ze zoet maken.

Ook in ons mensen voltrekt zich de natuurlijke cyclus. Alles wat in de Natuur gebeurt, speelt zich af in ons: ontkieming, groei, bloei, vruchten en zaden vormen, verval, rust. De overgangen van de seizoenen zijn hoogtepunten van instroom van nieuwe energie. Als je je op deze momenten verbindt met de diepere dimensies van de Natuur, bieden ze kansen om de harmonie in jezelf en in je gemeenschap te vergroten. Je kan ze, net als onze Keltische en Germaanse voorouders, bekrachtigen en verwelkomen met seizoensrituelen. –> Meer info over seizoensrituelen.

Op het Levenswiel zijn we nu onder invloed van de kracht van het Zuiden. Deze stimuleert ons om ons ten volle in het leven te begeven, in uitwisseling met anderen en de energie die ons toekomt te gebruiken om ons leven vorm te geven.  –> Meer info over het Levenswiel of Medicijnwiel.

 

Voorbereidingen voor het ritueel

 

 1. Bezin je over je leven zoals het nu is. In welke domeinen gaat het goed, welke kunnen wat meer kracht gebruiken om steviger, gezonder te worden, in harmonie te komen? Is er een relatie die meer zou kunnen stralen of is de ‘schwung’ wat uit je werk of een vriendschap? Loopt het financieel wat plat? Welke gevestigde waarde in jouw leven wil jij wat meer leven inblazen? Neem de tijd die je nodig hebt voor deze vragen.
 2. Wat heeft elk van deze domeinen precies nodig? Probeer de essentie daarvan te vatten. De essentie is dat wat je wil ervaren in dat levensdomein: energie, open communicatie, plezier, liefde, genot, verbondenheid, overvloed,… Neem hiervoor weer de tijd die je nodig hebt.
 3. Zoek voor elk van deze domeinen één passend symbool, om het even wat dat voor jou kan doorgaan voor deze relatie, dit werk, je financiële situatie,…: een foto, beeldje, doekje, voorwerp uit de natuur,…

Verder heb je nodig:

 • een kommetje met water
 • één of meer kruiden, liefst vers, die het humeur positief beïnvloeden en/of energie geven: St.-janskruid, Citroenmelisse, Rozemarijn, Ginseng (theezakje met gedroogd poeder dan), jonge Dennescheuten. Fijngemaakt met de blote hand (niet met schaar of mes: metaal schrikt natuurwezens af).
 • gedroogde vruchten
 • Salie/hars/andere zuiverende kruiden/natuurlijke wierook om geurige rook te maken
 • een mooi altaardoekje in (een) zonnige kleur(en).

 

Litha-ritueel

 

1. Maak een altaartje buiten op een zonnige dag of moment, in de tuin, het bos of een andere plek in de natuur. Op een tafeltje, een boomstronk, steen of ander geschikt oppervlak. Best op een moment dat je tijd kan nemen. De tijd van de dag die overeenkomt met Litha in de cirkel van het jaar is de middag, dus dat is het ideale moment voor je ritueel.
 • Gebruik wat je nodig hebt om je zo goed mogelijk in te leven in het ritueel: kaarsen, wierook, een mooi altaardoekje in (een) zonnige kleur(en).
 • Zet in het midden op je altaar het kommetje water met daarin de kruiden en de gedroogde vruchten.
 • Plaats daarrond de symbolen voor je levensdomeinen.
 • Zuiver jezelf en elk voorwerp dat je gaat gebruiken met rook van smeulende Salie, hars, andere zuiverende kruiden of (natuurlijke) wierook.
2. Laat weten dat je er bent aan het Universum, het Leven, het Grote Mysterie, Oneindige Intelligentie, God, de Bron, het Licht, Moeder Aarde of wat voor jou ook de naam is van de essentie van het leven die alles doordringt. Het is goed om op dit moment de mooie eigenschappen ervan te benoemen en te verwelkomen: liefde, verbondenheid, schoonheid, vrede, harmonie.
 • Verwelkom de spirit van Litha en de Zon, die de energie schenkt om zoete, ronde vruchten voort te brengen.
 • Zeg je naam, waar je bent, datum en tijdstip.
 • Dank voor alle dingen in je leven die al wel goed gaan en waar kracht door stroomt. Dank het water, de vruchten en hun spirits voor hun aanwezigheid. Dank expliciet het Kruid dat je gekozen hebt voor Haar zonnekwaliteiten (humeur, energie).
 • Richt je tot de Zon, neem de tijd om Haar levengevende kwaliteiten te eren en hulde te brengen, op je eigen manier: met woorden, met een lied, met een dankbaar moment van genieten van Haar stralen.
 • Leg dan uit welke symbolen je hier op het altaar geplaatst hebt en waarom: ‘dit gaat niet zo goed in mijn leven, op die en die manier.’ Durf ook te uiten hoe je je hierbij voelt en gedachten die je hierrond hebt (ook twijfels zijn welkom). Zeg bij elk van de levensdomeinen wat je daarin zou willen ervaren.
 • Leg uit dat je een ritueel gaat doen om Haar Zonnekracht te verwelkomen in deze domeinen zodat je deze als krachtig, positief en vreugdevol kan ervaren.
3. Kern van het ritueel:
 • Sluit je ogen en maak het stil in jezelf. Word je gewaar dat de Zon je Nu Haar helende, bekrachtigende, levengevende stralen schenkt. Laat je vullen met de zonnestralen, visualiseer eventueel hoe je gevuld wordt met warme kleuren.
 • Stel je de genoemde levensdomeinen voor en benoem in één woord voor elk domein wat je in elk domein zou willen ervaren. Zo krijg je dus 2, 3, 4, 5 woorden op een rij.
 • Begin langzaam rond je altaar te wandelen terwijl je zachtjes de woorden opzegt en herhaalt.
 • Versnel lichtjes, laat je passen zachtjes tot een dans worden en je woorden tot een eenvoudig lied, als een mantra.
 • Laat je dans en je lied krachtiger worden, steeds rond je altaar dansend als de Zon die rond de Aarde draait en Leven schenkt. Straal als een Zon je levensdomeinen en je water in.
 • Geef je over aan de kinderlijke vreugde van dit gebeuren en voel hoe de energie van Zon je vult.
 • Als het genoeg voelt, vertraag dan, ga terug in je beginpositie zitten en geniet nog even na.
 • Je Water en je vruchten zijn nu opgeladen in het ritueel en geïmpregneerd met de zonnekwaliteit van de kruiden. Je kan ze best nog enkele uren laten trekken in de Zon, vooraleer je de vruchten opeet en het Water opdrinkt.

4. Dank de spirits en alle aanwezige krachten.

Geniet zoveel mogelijk van elke stap in dit ritueel, dat helpt de energie stromen! Het volgende ritueel mag je verwachten met Lughnasadh, rond 1 augustus.

Bevallen deze rituelen je? Deel je ervaringen met de seizoensrituelen hieronder!  (Dit kan anoniem of met initiaal).

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe