Lughnasadh: offerande van het Licht

Lughnasadh is de tijd waarin we onze gaven en daden
tot Licht kunnen maken dat het Grote Geheel voedt.

Lughnasadh is de tijd van begin augustus, wanneer het zichtbaar wordt dat de dagen beginnen te korten: het Licht (in de mythen de god Lugh) trekt zich terug.
De planten hebben echter Licht opgeslagen in de materie, in hun vruchten, zaden, bladeren en hout. Hun doel is daarmee energie op te slaan voor de Winter, met hun zaden het Leven voort te zetten, maar ook zich vol overgave te geven om al het andere Leven te voeden. Alle wezens zijn van elkaar afhankelijk en als zij dieren en mensen niet voeden, kunnen deze ook de plantenzaden niet meer verspreiden. Alle wezens profiteren nu dus van de overvloed, hen gegeven door het Licht. Ze eten zich vol en kunnen zo op hun beurt weer een rijkelijk offer aan het Leven worden. De principes van Oogsten en Delen staan centraal.

lughLugh was lange tijd de belangrijkste mannelijke godheid in de Keltische wereld. Lyon, Leiden, Leids, Carlisle, Liegnitz en andere Europese steden zijn naar hem genoemd. Zijn naam is verwant aan het Latijnse woord voor Licht, nl. lux. Hij was een stralende krijger, een beschermer, die om zijn volk te redden, de reus Balor doodde, die zijn eigen grootvader bleek te zijn. Hier wordt het oer-mannelijke geofferd, zoals het Licht wordt geofferd (begint af te nemen) zodat er kan geoogst worden en de vrouwelijke jaarhelft kan beginnen.

Wat Lugh echter meestal deed ipv zijn tegenstander te doden als hij een veldslag won, was hem laten leven in ruil voor kennis over landbouwtechnieken. Hierbij dacht hij dus niet aan zijn eigen veiligheid (zijn tegenstander bleef een gevaar), maar nam hij het risico op zich, hij offerde zich op om zijn volk te voeden. Zo ook wordt zonlicht omgezet in voedsel.

Lughnasadh betekent ‘de herdenking van Lugh’. Een andere naam voor dit feest is Lammas, wat komt van ‘loaf-mass’ of brood-mis. De oogst van het graan, en graan betekende brood, was en is in deze tijd belangrijk.

Wat je kan doen om de Lughnasadh-energie te ervaren

  • het Lughnasadh-ritueel uitvoeren, dat je kreeg als je aangemeld bent voor de nieuwsbrief, als je dat nog niet gedaan hebt.
  • met aandacht 2 handenvol graanstengels verzamelen, om een popje van te weven dat je een centrale plaats geeft in huis, met de intentie om het Licht op te slaan in huis en daarmee in je binnenkant, zodat het je kan voeden tijdens de donkere wintermaanden. (Je kunt hierbij gerust extra’s gebruiken zoals touw, linten, doekjes e.a.).
  • in bewuste dankbaarheid vers brood eten
  • iets waardevols van jezelf weggeven, puur om de oefening van belangeloos vanuit je Hart te geven en in het geven de Goddelijke oogst te ontdekken.

Geniet van Lughnasadh!

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Subscribe