Ostara-ritueel: Geboorte van een nieuwe Kracht

Dit gratis seizoensritueel maakt deel uit van een jaarcyclus van 8 Keltische hoogdagen, waarvoor je telkens de link in je mail krijgt. Je krijgt dus 8 keer per jaar, zo ongeveer om de 6 à 7 weken, instructies voor een zelf uit te voeren ritueel. Deze rituelen helpen je te verbinden met de flow van de natuur in jezelf en zo meer en meer te leven vanuit je oorspronkelijke kracht. Hoe meer je elk ritueel met aandacht en overgave uitvoert, hoe groter het effect en hoe meer je eruit haalt. Hier volgt het Ostara-seizoensritueel. Ik wens je veel verbinding.

P.s.:
——————————————————————————
Het Levenswiel als Medicijn: Binnenkort
Een groeitraject en basiscursus sjamanisme vertrekkende vanuit het medicijnwiel.
De Initiatiedag kan los gevolgd worden, deze geeft toegang tot de verdiepingsdagen.

–> Meer info

——————————————————————————

Ostara in de cyclus van het leven: geboorte en groei

Ostara is de tijd rond de lente-equinox op 21 maart, wanneer dag en nacht even lang zijn en de dag weldra langer zal zijn: het Licht wint NU van het duister.
Het leven ontwaakt, toont zich en groeit. Planten komen boven de grond of openen hun knoppen en ontvouwen weldra razendsnel hun nieuwe bladeren. Plantendelen die afgestorven zijn, worden nu, door de grotere warmte, tot humus voor de volgende generatie.
Jonge dieren dieren die tot nog toe in het hol moesten blijven, zijn nu sterk genoeg om de wereld te betreden. Veel dieren worden in deze tijd geboren, komen meer ontwikkeld ter wereld dan de eerste en zijn meteen klaar om zich in de buitenwereld te begeven.

Ook in ons mensen voltrekt zich de natuurlijke cyclus. Alles wat in de Natuur gebeurt, speelt zich af in ons: ontkieming, groei, bloei, vruchten en zaden vormen, verval, rust. De overgangen van de seizoenen zijn hoogtepunten van instroom van nieuwe energie. Als je je op deze momenten verbindt met de diepere dimensies van de Natuur, bieden ze kansen om de harmonie in jezelf en in je gemeenschap te vergroten. Je kan ze, net als onze Keltische en Germaanse voorouders, bekrachtigen en verwelkomen met seizoensrituelen. –> Meer info over de cyclus van seizoensrituelen

Op het Levenswiel zijn we nu onder invloed van de kracht van het Oosten, die de Lente, de ochtend en elk ontwaken en nieuw begin op gang brengt. Deze elementaire natuurkracht helpt ons ook om klaar te zien wat er nodig is en waarvoor we hier zijn. Ze helpt ons om ons te oriënteren, een richting te kiezen en te starten. –> Meer info over het Levenswiel of Medicijnwiel en het groeitraject ‘Het Levenswiel als Medicijn’.

Voorbereidingen voor het ritueel

 1. Bezin je over een (of enkele) eigenschap(pen)/kwaliteit(en) die je wil laten groeien in jezelf en belichamen. Het kan gaan om een talent waarvan je je al bewust bent maar dat nog in prille kiemfase is, of om een kwaliteit die je wel in jezelf kan herkennen maar meer zou willen ontwikkelen of nu echt nodig hebt. Bv. zelfvertrouwen, expressie, vitaliteit, stabiliteit, relativeringsvermogen, speelsheid, aanpassingsvermogen,… Neem de tijd die je hiervoor nodig hebt.
 2. Laat een dier in je opkomen, of ga er gericht naar op zoek (in je verbeelding, boeken,…), dat deze eigenschap(pen) belichaamt. Je gevoel zal je zeggen dat je een goed dier hebt gevonden. Als je ervaring hebt in sjamanistisch werk met krachtdieren, kan het (één van) je krachtdier(en) zijn, maar dat kan best ook anders zijn.
 3. Zoek een representatie van het dier (foto, beeldje, stuk hout of steen die er voor jou op lijkt) of probeer het te tekenen, schilderen, boetseren,… Het maakt niet uit of je goed kan tekenen of schilderen, het doel is dat de diervorm de kwaliteiten weergeeft die jij wil laten groeien. Bv. bij een vogel kan je de vleugels accentueren met lange, krachtige strepen als het je om de vliegkracht of het gevoel van vrijheid gaat, bij een wolf de tanden om voor jezelf op te komen of de ogen van sensitiviteit,…

Ostara-ritueel

4. Maak een altaartje in een kamer waar je ongestoord kan werken. Of, nog mooier, buiten in de tuin of in het bos, maar dan liefst vlak voor zonsopgang. Op een tafeltje, of buiten bv. op een boomstronk. Best op een moment dat je tijd kan nemen.
 • Gebruik wat je nodig hebt om je zo goed mogelijk in te leven in het ritueel: kaarsen, wierook, een mooi altaardoekje in een kleur die bij je gekozen eigenschap past.
 • Zorg dat je op de plaats waar je voor je altaar zit een aangename zachte ondergrond hebt, waar je ruimte kan nemen om ook te liggen en te bewegen.
 • Zuiver jezelf en elk voorwerp dat je gaat gebruiken (dus ook de representatie van je dier) eerst met rook van smeulende salie, hars of andere zuiverende kruiden.
 • Plaats de representatie van je dier in het midden van je altaar.
 • Je kan een inspirerend muziekje opzetten, eventueel met sjamanistische trommel of ratels.
5. De beste tijd om te beginnen is kort vóór zonsopgang, zeker als je buiten gaat werken, en anders op een later moment in de ochtend. Zonsopgang is zoals de lente-equinox, het evenwichtspunt tussen donker en licht. Neem voor elk van de volgende stappen de tijd om ze met gevoel te doen.
 • Groet en verwelkom het Universum, het Leven, het Grote Mysterie, Oneindige Intelligentie, God, de Bron, het Licht, Moeder Aarde of wat voor jou ook de naam is van de essentie van het leven die alles doordringt. Het is goed om op dit moment de mooie eigenschappen ervan te benoemen en te verwelkomen: liefde, verbondenheid, schoonheid, vrede, harmonie.
 • Verwelkom de spirit van Ostara, die nieuw leven laat verschijnen in de openbaarheid boven de grond, en groeien, groeien, groeien.
 • Zeg je naam, waar je bent, datum en tijdstip.
 • Dank voor alle goede dingen in je leven.
 • Leg dan uit dat je een ritueel gaat doen om te groeien in een kwaliteit. Durf ook te uiten hoe je je hierbij voelt en gedachten die je hierrond hebt. Het kan ook goed zijn iets te zeggen over hoe de kwaliteit in het verleden al dan niet in je aanwezig was, over de wat je daarin belemmerd heeft.
 • Kijk naar je dier op het altaar en verwelkom het. Verwoord hoe je graag wil groeien in zijn/haar eigenschappen.

6. Kern van het ritueel:

 • Ga op de grond liggen in foetushouding en sluit je ogen. Stel je voor dat je je dier bent, in pasgeboren gedaante, kaal en hulpeloos en misschien zelfs nog blind; je belichaamt dus nog niet de eigenschappen van het volwassen dier. Je moederdier is bij je en omhult je met haar warmte, verzorgt je, en als je een zoogdier bent dan likt ze en zoogt ze je. Je kan nu het eerste licht onderscheiden en weet dat je er bent, maar weet nog niet hoe je zult ontwikkelen. Blijf enkele minuten bewust in deze prille, onbevangen, kwetsbare maar gekoesterde toestand.
 • Ga vervolgens op handen en knieën zitten. Je bevindt je nu in de fase van volle ontwikkeling. Stel je voor en voel vooral hoe je al meer de fysieke eigenschappen van je dier bezit: pels, schubben, veren, vinnen, nagels, tanden, verscherpte zintuigen. Maak wat zachte geluiden. Je bent je ook bewust dat de typische eigenschap(pen) die je jezelf toewenste al spelend aan het ontluiken zijn. Probeer eens uit of je die eigenschap(pen) kan vinden in een bepaalde houding en/of beweging. Deze hoeft niet letterlijk een bestaande houding/beweging van het fysieke dier te zijn: het belangrijkste is dat ze de eigenschap(pen) van het dier weergeeft waarin jij wil groeien. Bv. een weidse beweging maken met je armen terwijl je fier rechtop staat, kan de expressieve kwaliteit van de pauw weergeven.
 • Als je een goede houding/beweging gevonden hebt, dan blijf je die nog enkele minuten uitvoeren, je steeds meer inlevend in jouw nu groeiende kwaliteiten en ze steeds meer versterkend door de uitvoering. Voel de werking ervan bewust gewaar wat dit lichamelijk, geestelijk en emotioneel met je doet.

7. Begeef je terug in een gewone zithouding en voel nog wat na.
8. Dank de spirits en alle aanwezige krachten.
9. Het ritueel is nu afgelopen voor vandaag.

10. De gevonden houding/beweging wordt nu het eerste wat je enkele minuten doet elke morgen, een week lang. Je stelt je daarbij weer voor dat je de fysieke kenmerken (vacht, veren, klauwen,…) krijgt van je dier. Elke keer dat je ze uitvoert, groeit de eigenschap in je. Als je in een situatie komt dat je de kwaliteit nodig hebt, kan je je voorstellen hoe je je dier wordt, neem je de houding/beweging in gedachten en word je je eigenschap. Zo ben je ondertussen de grens van de geboorte in je kwaliteit overgegaan en veranker je de kwaliteit helemaal. Na deze week kan je je houding of beweging af en toe nog eens uitvoeren.

Hoe meer je geniet van elke stap in dit ritueel, hoe meer de energie kan stromen! Het volgende ritueel mag je verwachten met Beltain, rond 1 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *