Samhain: heel je duisternis

Samhain is de tijd rond 1 november, waarin we herinnerd worden aan het donkere, het sterven en Zij Die Ons Voorgegaan Zijn. Vrouwe Vergankelijkheid toont zich in haar volle glorie in de natuur. Voor onze Keltische voorouders was dit het einde van het jaar en het begin van een nieuw. Waarom vierden zij zo vroeg Nieuwjaar? Dit wordt duidelijk als we weten dat zij veel meer afgestemd waren op de energetische, subtiele dimensies. De energetische component van het terugkomende zonlicht/leven (= nieuw jaar) is veel vroeger aanwezig dan het fysiek waarneembare licht. De subtiele dimensies zijn ook meer toegankelijk op dit moment, de ‘sluiers tussen de werelden’ zijn dunner.

Contact maken met de voorouders en wezens aan de andere kant gaat nu heel makkelijk voor zij die gevoelig zijn. Omdat het leven stilvalt, is het tijdsbewustzijn ook minder. Daarom waren 31 oktober, 1 en 2 november voor de Kelten 3 dagen buiten de tijd, waarin ze onophoudelijk feestten, een beetje hun verstand verloren en het contact met de andere dimensies overheerste.

Ook voor ons is dit nu een goede tijd om stil te staan bij onze geliefden aan de andere kant, maar ook bij wat dood of stervende is in ons en bij onze schaduwkanten. Het donkere in onszelf is datgene in ons wat we nog niet graag zien en dus niet geïntegreerd is.

Het volgende ritueel kan je helpen om het contact met je duisternis en dus de integratie ervan een beetje dichterbij te brengen:

 • Maak een mooi altaartje, met een kaars voor Licht in de duisternis, bloemen om je schaduw te tonen dat hij welkom is, en een kom(metje) dat half gevuld is met een zacht materiaal zoals stro, wol of een doekje. Je kan er uiteraard ook andere krachtvoorwerpen of kristallen bijzetten.
 • Hou een vooraf gekozen symbool voor een minder graag geziene kant van jezelf, dat past in je schaal, bij de hand.
 • Maak je kenbaar aan de spirituele dimensie door haar aan te spreken, je naam te zeggen en je bedoeling: iets ongeliefds in jezelf verwelkomen.
 • Visualiseer een cirkel van zuiver licht, die zorgt ervoor dat je levensbevorderende krachten aantrekt. Verwelkom daarin een kring van je voorouders en gidsen.
 • Loof hen voor alle kwaliteiten die je van hen kent.
 • Leg hen uit dat je klaar en bereid bent om iets wat je niet leuk vindt aan jezelf, of iets dat moeilijk voelt, te verwelkomen en de kracht en de positieve kwaliteit daarvan te zien. Leg hetzelfde uit aan deze schaduwkant zelf, spreek tot het voorwerp.
 • Leg het symbool dan in de schaal, alsof je je babytje te slapen legt, met alle Liefde en Vergeving die je kunt opbrengen.
 • Vraag je kring van Voorouders om je hierbij te helpen en hun zegen te geven. Zing, trommel of ratel wat, maak wat andere muziek of zet een mooi cd’tje op voor je schaduw en je voorouders, en laat het ondertussen inwerken.
 • Dank je voorouders en gidsen, loof hen voor alle kwaliteiten die je nu van hun kent en sluit het ritueel af.
 • Kom de volgende dagen nog af en toe terug bij je altaar om wat aandacht te geven aan de schaduwkant in het kommetje. Deze begint zich nu langzaam te integreren.
Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe