Zweethutceremonies: Hut van het Hart

Open zweethutceremonies

Ondergedompeld in de baarmoeder van de Aarde, in Water, Lucht en Vuur

bidden voor het Leven met scheppende woorden

onze verwantschap eren

afscheiding en strijd uit ons Hart laten vloeien

ons terug deel voelen van een wondermooie Schepping

Stel je voor… een dag zonder tijd of moetens, zonder drukte of stoorzenders. Een dag om je diepgaand te verbinden met de ware, pure natuur van jouw Zelf en alle dingen. Waarin je kan ervaren hoe, onder de oppervlakte, alles innig verbonden is in een liefdevolle dans waar jij onvoorwaardelijk deel van uitmaakt. Hoe zou het zijn om alles van je af te voelen vloeien, je weer natuurlijk en als herboren te voelen?

De voornaamste reden waarom je vervreemding ervaart of je batterij voelt leeglopen is waarschijnlijk dat je niet werkelijk verbonden bent met de Aarde en de Bron van alle leven. De meesten onder ons zitten meestal binnen, krijgen te weinig zonlicht, hebben zelden een echte relatie met de grond waarop hun voedsel groeit. Het contact met Dat Wat Ons Leven Geeft, staat op een laag pitje. Niet alleen de Aarde geeft ons leven, er is ook een universele intelligente levensvonk die alles bezielt. Alle natuurvolkeren wisten dit en be-leefden de verbinding ermee in hun Hart en in alles wat ze deden.

Herbron, voel je weer levend en verbonden door onze zweethutceremonie.

Wat is een zweethutceremonie? De zweethut is een oeroud zuiveringsritueel. Lang geleden kenden onze Keltische voorouders het nog, maar wij hebben het terug leren kennen van de Noord-Amerikaanse autochtone bevolking. Zij pasten dit ritueel geregeld toe om de verbondenheid met Moeder Aarde en Spirit levend te houden.

Tijdens een zweethutceremonie ben je een hele dag buiten, zonder te letten op de tijd. Er wordt geleidelijk opgebouwd naar het gebeuren in de hut, door met specifieke intenties de Stenen klaar te leggen om opgewarmd te worden, het Vuur aan te steken en zijn kracht op je te laten inwerken. We gaan de hut (bijna) naakt in, zoals we geboren zijn. In de tijd in de hut, die uit 4 rondes bestaat, is het donker en wordt er Water op de hete Stenen gegoten. Er wordt gedeeld: waarvoor we dankbaar zijn, wat we willen loslaten, wat ons Hart verlangt. De kracht van de elementen werkt op ons in en zuivert onze geest en ons lichaam: de naakte Aarde onder ons, de stoom, de hitte en de heerlijke frisse lucht die na elke ronde terug binnenkomt. We zingen liederen van kracht en schoonheid, van verwondering, verbondenheid, dankbaarheid, van het Hart.

Hierdoor:

 • kunnen emoties en spanningen afvloeien
 • komt er meer vrede, vreugde en dankbaarheid in ons Hart
 • kan er een nieuw gevoel van innerlijke kracht vrijkomen en worden we opgeladen
 • voelen we ons gedragen, gaan we meer vertrouwen in het leven ervaren

Bijdrage: 40 €

Meebrengen: 2 badhanddoeken, eventueel badjas en slippers, voor vrouwen eventueel een lichte doek in natuurlijk materiaal (voor in de hut), zelfbereide schotel of ander lekkers om te delen met de groep na de hut. Tijdens de ceremonie vasten we zoveel mogelijk, dit bevordert het zuiveringsproces.

Oorsprong en eigenheid van onze zweethutceremonies

Onze zweethutceremonies zijn een oer-oude manier voor het voeden van je liefdesverbinding met:

 • Het Stamgevoel, het gevoel écht samen Mens te zijn
 • De Aarde, de Natuur, de Elementen, hun voedende kracht
 • Spirit, Liefde, Eenheid, Inspiratie, de Kosmos

Deze ceremonies vinden hun inspiratie in traditionele indiaanse zweethutceremonies, maar zijn een poging steeds meer bij te dragen aan de opbouw van ons eigen nieuwe spirituele erfgoed. Hoewel de kern hetzelfde blijft, hebben wij er nood aan om terug eigen vormen van verbinding met de essentie te creëren. Deze vormen dienen volgens mij geheel uit onze nieuwe authenticiteit en eigen voorouderlijke wortels voort te groeien.

Onze open zweethutceremonies zijn steeds gemengd, voor mannen en vrouwen. Het is wel mogelijk om voor een zweethut op aanvraag zelf een groep samen te stellen met enkel mannen of vrouwen.

Begeleiding: Maarten

Volgende ceremonie:  Zie Agenda

Reactie van een deelneemster:

‘De zweethut gisteren was erg intens en bijzonder. Ik kan niet anders dan je nogmaals te bedanken. Heb het gevoel dat mijn hart schreeuwt dat er terug plaats is, dat er terug vrijheid is, dat het universum en ik het terug kunnen vullen…hoe banaal deze woorden misschien ook klinken …het is een intens mooi en vredig gevoel. Ik voelde hoe ik op jouw vraag mijn hart kon opruimen en hoe ik een boel ballast in het vuur kon gooien, ik hoorde het sissend vernevelen en wist dat die nevel mijn hart niet opnieuw kon verzwaren. Nevel is nevel, en wat ik er terug van opnam zou nooit zwaar genoeg zijn om de vrijgekomen ruimte weer te vullen. De derde ronde bracht me vuur, vernieuwend vuur…het deed me denken aan hoe een bosbrand ervoor kan zorgen dat het bos terug ademruimte krijgt, hoe het bos zich zo bevrijdt van parasieten en al wat overbodig is….de sterke bomen blijven staan, en er ontstaat een voedingsbodem voor nieuwe heilzame planten voor het bos, de variatie krijgt weer kans en het bos is een langer gezonder leven beschoren.

Dank je wel Maarten.

Deze ochtend werd ik wakker en toen ik me bewust werd van mijn lichaam, weende ik van ontroering … ontroering om die mooie nieuwe ruimte in me. Het voelt een beetje alsof er door die extra ruimte wat meer buiten in mij binnen zit. De vorige zweethut ging erg over mijzelf, terwijl ik deze zweethut ervaarde als een geheel dat in mij samenkwam. Ik herinner me niet dat ik ooit het universum zo rond en in mij voelde als gisteren, dank je wel.

Ik besef hoe het universum op ons inspeelt, hoe alle aanwezigen in en buiten de zweethut een rol spelen, wat ik zelf heb gedaan…en toch deze woorden van dankbaarheid voor jou. Je zegt het zelf… ‘je bent de facilitator’ en soms heeft een wezen net dat nodig om verder te geraken…je bent een goede facilitator Maarten.’ V.

Het vakje hieronder dient om feedback te geven op de inhoud van deze pagina. Voor inschrijvingen, ga naar Contact (bovenaan die pagina).


 

2 Responses to Zweethutceremonies: Hut van het Hart

 1. Wendy zegt:

  Vandaag, daags na de zweethut voor kinderen en hun ouders, bedenk ik ineens dat het dezer dagen precies 5 jaar geleden moet zijn dat 2 kleine wondertjes zich samen mochten innestelen in mijn schoot. En tegelijkertijd met die gedachte overvalt me een enorm dankbaar gevoel om net nu samen met mijn twee dochtertjes in de baarmoeder van ons Aller Moeder te hebben mogen vertoeven, op een prachtige plaats met krachtige healers aan het werk. Dankbaar om de ervaring, om gewaar te mogen worden hoe de meisjes aangeraakt werden door oa de warme adem van de stenen, om getuige mogen te zijn van hun overgave en van hoe ze in de hut tegen elkaar aankropen en wriemelden om elkaar in het donker te voelen, net zoals het in den beginne voor hen moet geweest zijn en om dit alles te mogen beleven in het pure gezelschap van andere kinderen en hun ouders.
  Samen met mijn meisjes herboren, denk ik dan en meteen staat me helder voor de geest dat dat een prachtige intentie is voor elke volgende zweethut: steeds weer opnieuw gerboren worden, steeds nog een beetje meer als mijn Wezenlijke Zelf, nog een beetje meer gehuld in Overgave aan Mijn pad en zo nog iets meer ten dienste van mijn kinderen en alle kinderen, binnen en buiten.

  O zo Dankbaar voor de gelegenheid en de integere helende begeleiding.

  Aho.

 2. Christophe zegt:

  Dag Maarten,
  Ik wilde jullie nog even bedanken voor de fijne zweethut van zondag.
  De hut, met heel de dag en kindervreugde, waar ik toch altijd een speciale affiniteit mee heb,
  blijft op een zachte manier nog steeds doorwerken in m’n beleving.
  Graag tot een volgende keer!

  Het ga jullie goed,
  Christophe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Subscribe